Crna hronika
34

Svakog dana jedno dijete u BiH prijavi nasilje

Piše: T. Č.
Od kada je prije dvije i po godine počeo raditi prvi Plavi telefon u BiH, odnosno besplatna linija za djecu koja se suočavaju s problemom nasilja, ovaj broj je pozvan 1.400 puta, 941 poziv je servisiran, dok su ostalo bili propušteni pozivi, van radnog vremena.

Kako nam je rečeno u banjalučkom Udruženju Nove generacije, koje je i pokrenulo ovaj projekt, Plavi telefon je prvenstveno linija namijenjena podršci djeci u cijeloj BiH koja su žrtve i svjedoci nasilja, ali je i linija koja je otvorena za probleme koje djeca imaju, a koji se ne tiču nasilja.

"Iako je najveći broj poziva koj nam je upućen bio zbog fizičkog i psihičkog nasilja nad djecom, javljala su nam se i djeca koja se suočavaju s vršnjačkim nasiljem i problemima u porodici, a manji broj poziva se odnosio na probleme emotivne prirode, nedostatak samopouzdanja i generalno probleme koji se odnose na školovanje", pojašnjava koordinatorica rada Plavog telefona Snežana Jondža.

Upravo Plavi telefon stoji iza 40 prijava koje su podnesene nadležnim institucijama zbog nasilja nad djecom. Pozitivno je i to, kaže Jondža, što se nakon prijave nasilja nadležnim institucijama od njih dobijaju i povratne informacije o poduzetim mjerama, što doprinosi kvalitetnijem radu Plavog telefona.

"Ukoliko se radi o nasilju nad djetetom i ukoliko dijete ili odrasla osoba želi da prijavi nasilje, tada uzimamo potrebne informacije i obavještavamo nadležne institucije. Pozivalac ostaje anoniman i prijavu šaljemo u ime Plavog telefona. Ukoliko je pak slučaj da pozivalac ne želi prijaviti nasilje, budući da je linija anonimna, mi slučaj ne prijavljujemo i pružamo podršku kako bi se dijete izborilo sa situacijom u kojoj se nalazi sa što manje posljedica", pojašnjava Jondža.

Svi volonteri koji rade na Plavom telefonu su studenti psihologije, pedagogije ili socijalnog rada. Broj besplatnog telefona je 080 05 03 05, a trenutno je aktivan svakog radnog dana od 11 do 17 sati.