Planulo nisko rastinje
19

Šumski požar pored autoputa u Tičićima kod Kaknja, vatrogasci na terenu

E. M.
Lokalitet požara kod Kaknja (Foto: Čitatelj)
Lokalitet požara kod Kaknja (Foto: Čitatelj)
Na lokalitetu Tičići kod Kaknja pored autoputa A1 Zenica - Sarajevo aktivan je šumski požar, a prema prvim informacijama ne radi se većim razmjerama.

Iz nadležnih službi Općine Kakanj za Klix.ba su kazali da su upoznati o požaru te da su vatrogasne ekipe upućene na mjesto događaja, ali i da nije zatražena podrška od drugih vatrogasnih jedinica.

Istakli su i da su u proteklih nekoliko dana imali 6-7 aktivnih požarišta koja su uglavnom nastala nesavjesnim paljenjem niskog rastinja.

"Općina Kakanj je zabranila bilo kakvo spaljivanje bilo čega na otvorenom prostoru, izuzev u situacijama koje odobri Služba CZ (poljoprivredni radovi i sl), ali opet nema rezultata. Proteklih godina su vršene ophodnje od strane policije i vatrogasaca po selima, razgovarano s ljudima, ali nije bilo nekih većih rezultata. Stalno pozivamo građane da prijavljuju nesavjesne pojedince", kazali su nam iz Općine Kakanj.

Za sada požar ne prijeti odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Zenica - Kakanj, a ni odvijanju saobraćaja na autoputu Zenica - Sarajevo.