Planirano čitanje Sky-a
23

Suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca isključeno za javnost, svjedoci izloženi opasnosti

S. Š.
Advokat Duško Tomić i drugooptuženi Aleksandar Macan (Foto: I. L./Klix.ba)
Advokat Duško Tomić i drugooptuženi Aleksandar Macan (Foto: I. L./Klix.ba)
Na prijedlog tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, suđenje u predmetu "Sava Marinković i drugi", koje se odnosi na slučaj ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, danas će biti zatvoreno za javnost.
Sudija u ovom predmetu Igor Todorović odlučio je uvažiti prijedlog postupajućih tužiteljica, a u kojem su zahtijevale isključene javnosti s današnjeg ročišta.

Razlog je, kako je kazala tužiteljica Aida Topalović, zaštita interesa svjedoka.

"Pojedina lica se dovode u vezu sa planiranim likvidacijama policajaca u Sarajevu, zbog čega današnje svjedočenje uposlenika SIPA-e Emira Sokočevića, koji će prezentirati dokaze iz Sky aplikacije, ne bi trebale ići u javnost. Također, isključenje tražimo i zbog zaštite optuženih i članova njihove porodice čija se imena spominju u aplikaciji", pojasnila je tužiteljica.

Dakle, odluka suda, odnosno prethodno prijedlog Tužilaštva KS, odnosi se na današnje ročište, odnosno današnje čitanje razgovora iz Sky komunikacije te svjedoke koji će biti spominjani na današnjem ročištu.

Podsjetit ćemo, optuženi u ovom predmetu su Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković, a terete se za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u oktobru 2018. godine.

Osim toga, terete se i za krivično djelo "Teška krađa".

Optuženi se terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4 sata i 20 minuta, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu.