Crna hronika
2

Suđenje za ubistvo Botića: Saslušani svjedoci i pregledani snimci s nadzornih kamera

Piše: D. Brkić
Kristijan Botić
Kristijan Botić
Pred Vijećem Kantonalnog suda u Tuzli, kojim predsjedava sutkinja Vildana Helić, danas je nastavljeno suđenje Amiru Kovačeviću (43), optuženom za ubistvo Kristijana Botića (37). Ubistvo se dogodilo prošle godine 8. septembra u blizinu ugostiteljskog objekta Royal.

Pred Vijećem Kantonalnog suda saslušani su svjedoci: Nebojša Tomić (48), Arslan Kavgić (39), Adnan Kakeš (42), Ernad Kakeš (25) i Asmir Avdić (49). Također, svoje nalaze i mišljenja dali su sudski vještaci Davor Šimunović, Ivana Sinanović, Nusret Prohić...

Tokom saslušanja svjedoka Asmira Avdića predsjedavajuća sudskog vijeća Vildana Helić pitala je kako svjedoci mogu opisivati tragični događaj, ko je gdje i s kim sjedio u motelu, kakve su se pjesme pjevale, a da niko od njih ne zna zašto su se i oko čega počeli raspravljati optuženi Amir Kovačević i ubijeni Kristijan Botić.

U nekoliko navrata tužilac Hajrudin Mujanović je upozorio svjedoke na kontradiktorne izjave, odnosno da su njihove tvrdnje izrečene danas u Kantonalnom sudu, u pojedinim dijelovima, u suprotnosti sa izjavama datim tokom saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu TK.

Davor Šimunović, uposlenik Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja predočio je snimke s nadzornih kamera. Ukupno je izdvojeno sedam snimaka, a na snimcima s kamera 5 i 7 može se vidjeti trenutak kada Amir Kovačević napušta motel Royal i kako prema njemu trči Kristijan Botić.

Nedugo nakon toga Botić je upucan, a od zadobijenih povreda podlegao je na UKC Tuzla deset dana kasnije.