Vrijeđali svjedoka
0

Suđenje za terorizam: Čaušević i Haračić udaljeni iz sudnice

SRNA
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH u predmetu "Haris Čaušević i drugi" Goran Radović udaljio je iz sudnice prvooptuženog Čauševića, jer je na današnjem ročištu svjedoku Tužilaštva BiH Muameru Karadži uputio pogrdne izjave i prijetnje.

Pripadnik vehabijskog pokreta Haris Čaušević, koji je optužen za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine, usprotivio se ispitivanju pomoćnika komandira za kriminalistiku Mugdima Karadže jer ga je on "dva sata tukao kako bi iznudio priznanje da je izvršio napad na policijsku stanicu".

"Bio sam privezan za radijator i on me je dva sata udarao po nogama, prsima, licu i tražio da priznam da sam izvršio napad na stanicu. Ja sam bio bespomoćna žrtva", izjavio je Čaušević, nakon čega je Karadži uputio psovke i zaprijetio mu "da će se ponovo vidjeti".

Sudija je iz sudnice udaljio i drugooptuženog Adnana Haračića koji je, također uz neprimjeren komentar, rekao da je Karadža i njega tukao.

Karadža je, kao svjedok Tužilaštva i oštećena strana u ovom predmetu, tokom saslušanja detaljno ispričao šta se dogodilo 27. juna i demantovao Čauševićevu i Haračićevu tvrdnju o fizičkom zlostavljanju.

On je rekao da je tog jutra, kao rukovodilac vanrednog obezbjeđenja vjerskog skupa Ajvatovica, trebao reorganizovati primopredaju i pripadnicima policije objasniti izmjene plana oko organizacije posla.

"U jednom momentu vidio sam da je policajac Tarik Ljubuškić istrčao napolje. Dok sam izlazio za njim, primijetio sam da sa našeg parkinga ide automobil u kojem su bila dva policajca. Tarik mi je rekao da je vidio dva lica kako se vrzmaju iza zgrade i da ih policija već goni. Htio je otići iza zgrade da provjeri šta se dešava, ali mu ja nisam dozvolio", naveo je Karadža.
On je rekao da su pomislili da je neko htio nešto dostaviti četvorici pritvorenih koji su se od ranije nalazili u pritvorskim prostorijama zgrade, te poslali Edinu Hindić, zaduženu za obezbjeđenje, a za njom i Tarika Ljubuškića, da to provjere.

"Oni su otišli, a ja sam pošao da za njima zatvorim vrata. Odjednom se čula eksplozija i osjetio sam jak udar od detonacije od koje sam pao. Ustao sam i naredio svima da izađu napolje. Nakon izvršene prozivke, ustanovili smo da nedostaju Edina i Tarik, koje smo pošli tražiti", rekao je Karadža.

Svjedok je naveo da je sa kolegom Mugdimom Škandrom ušao u zgradu u kojoj se ništa nije vidjelo od prašine i dima. Kada su došli do prostorije sa pritvorenicima, oni su im potvrdili da su dobro i da niko od policajaca nije kod njih dolazio.

"U povratku, na vrhu stepenica pronašli smo Edinu koja je bila teško ranjena i odmah sam naredio da se zove hitna pomoć. Bezuspješno smo dozivali Tarika kojeg nikako nismo mogli naći. U jednom momentu vidio sam da ispod jednih srušenih vrata uspravno stoji ruka. Podigao sam vrata i vidio Tarika koji nije davao znake života. Bio je zelen u licu, a ispod koljena nije imao noge", ispričao je Karadža.

On je objasnio da je pomoću motorole, koju je pronašao na trećem spratu zgrade, obavijestio sve jedinice na terenu i susjedne policijske stanice koje su bile na toj frekvenciji, o tome šta se desilo. Tražio je da se blokira uži dio grada i podijelio oružje policijskim službenicima koji su izvršili blokadu u tri pravca.

Harisa Čauševića, kojeg je Karadža odranije znao zbog određenih radnji, priveo je vođa tima Jedinice za podršku Adnan Arnautović. On je, prema Karadžinim riječima, rekao da je Čaušević pronađen u jednom grmu gdje se sakrio, te da je na njih pokušao da baci ručnu bombu.
"Odveli smo ga u prostoriju na trećem spratu i on se javno počeo hvaliti da je izvršilac događaja, da je za mjesec dana napravio dvije mine `šestice` koje je zapalio štapinom i izvršio to djelo. Rekao je da je sve to bilo sakriveno blizu policijske stanice i da mu je pomagao Naser Palislamović s kojim je trebao pobjeći u Sarajevo", ispričao je Karadža.

Prema njegovoj izjavi, Palislamović je trebao čekati Čauševića u krugu objekta žitarnice, ali je nakon provjere lokaliteta ustanovljeno da na tom mjestu nije bilo vozilo kojim su trebali pobjeći.

Karadža je rekao braniocima optuženih da niko tog jutra nije uzeo zvaničnu Čauševićevu izjavu, te objasnio da postoji službena zabilješka koju su on i njegove kolege sačinile poslijepodne o tom događaju, a koja je dostavljena Kantonalnom MUP-u. Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 25. april kada će biti saslušani novi svjedoci Tužilaštva, Mugdim Škandro i Marinko Kolak.