Čeka se nalaz
22

Suđenje u predmetu "Dženan Memić" počelo iz početka: Seferovići ponovo izjavili da nisu krivi

M. N.
Arhiv (Foto: F. K./Klix.ba)
Arhiv (Foto: F. K./Klix.ba)
Ponovljeno suđenje u predmetu "Dženan Memić", koje je do sada odgođeno dva puta, ponovo je krenulo iz početka s obzirom na to da je od posljednjeg ročišta prošlo skoro tri mjeseca.

Ročišta su odgađana jer se čeka nalaz vještaka saobraćajne i medicinske struke koji je trebao uraditi Centar Zenit iz Banje Luke, a koji bi trebao utvrditi da li je bilo saobraćajne nesreće i kako je Dženan Memić stradao. Naredbu je donio Kantonalni sud u Sarajevu

Nalaz nije dostavljen ni danas. Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović kazao je kako se postupak ponavlja pa je ponovo pročitana optužnica, a optuženi Ljubo i Bekrija Seferović su se ponovo izjasnili da nisu krivi. U sudnici je vladala nevjerica.

Nakon što je pročitao listu dokaza koja će biti preuzeta iz ranijeg postupka u kojem su Seferovići oslobođeni krivnje, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo tu presudu, Todorović je rekao kako će ponovo biti saslušani svjedoci - članovi porodice Seferović, jer se njihova saslušanja ne mogu preuzeti iz prethodnog suđenja s obzirom na to da imaju status privilegovanih svjedoka. Među njima je i supruga Bekrije Seferovića koja je preminula u međuvremenu.

Branilac optuženih Rusmir Karkin kazao je kako ne vjeruje da je riječ o "otezanju" kada je riječ o vještačenju, kazavši da je ono vrlo komplikovano.

"Veoma je bitno da se vještačenje uradi precizno, jer je to ustvari i krunski dokaz koji će sudu na kraju pokazati jasnu sliku ovog predmeta. Kada je riječ o privilegovanim svjedocima, Zakon o krivičnom postupku predviđa u ovakvim situacijama da se oni moraju ponovo saslušati. Od tri žene, članice porodice prvog i drugog optuženog, dvije su koristile pogodnost da ne svjedoče. Sud ih formalno-pravno mora pozvati. Pretpostavljam da će im odluka ponovo biti ista i da će iskoristiti zakonsku beneficiju da ne moraju svjedočiti", kazao je Karkin.

Dženanov otac Muriz Memić bio je vidno ogorčen. Rekao je kako je ovo vrijeđanje zdrave logike i pameti pitavši građane ko ovo plaćati, koliko će koštati "izmišljeno suđenje". Istakao je da ovo sve više boli.

"Imamo informacije da su iz VSTV-a pokušali utjecati na vještake iz Banje Luke, to je prijavljeno Tužilaštvu BiH. Pozivam glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS da me primi da joj kažem ko radi tu. Ja neću stati. Pozivam stručnjake da izračunaju koliko nas je do sada koštala ova lažna optužnica. Ja neću stati", kazao je Memić.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je da je ovo farsa koja puno košta.

"Teško je shvatiti zašto sistem koji je očigledno kancerogen ne prihvata na vrijeme da se taj dio tkiva odstrani. Ovdje je na djelu organizirana grupa koja je rezultitirala podizanjem ovakve kriminogene optužnice. Ne očekujemo ništa od nalaza vještaka saobraćajne struke, to je suvišan dokaz. Ovdje je više nego jasno da se ne radi o saobraćajnoj nesreći. Ko god vještačio i koliko god puta, postupak će se okončati oslobađajućom presudom. Ovdje je problem što će otkrivanjem ubistva i procesuiranjem ubica pasti jedan veliki dio cijelog sistema. To je ono što svi građani čekaju i čemu se nadamo i to će biti mala utjeha za porodicu Memić, a možda veliki korak za ovo društvo da krene ka ozdravljenju", poručio je Feraget.

Naredno ročište zakazano je za 17. oktobar u 12 sati.