Održano ročište
42

Sud u Tuzli odlučuje o puštanju Pramoda Mittala i saučesnika na slobodu uz plaćanje kaucije

A. K.
Bhattacharyya, Mittal i Das
Bhattacharyya, Mittal i Das
U Kantonalnom sudu u Tuzli danas je održano ročište o određivanju jemstva kojim bi Pramod Mittal i njegova dva saučesnika bili pušteni na slobodu, saznaje portal Klix.ba.

Kantonalni sud u Tuzli u četvrtak uvečer je donio odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora za Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), člana odbora Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya.

Oni su uhapšeni dva dana ranije zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.

Kako Klix.ba saznaje od postupajućeg kantonalnog tužioca Ćazima Serhatlića, u Kantonalnom sudu u Tuzli danas je održano ročište o određivanju jemstva.

Ukoliko ova pravosudna institucija donese pozitivno rješenje, Mittal, Das i Bhattacharyya bi bili pušteni iz pritvora nakon uplate određenog novčanog iznosa.

Kako smo već pisali, advokatski tim uhapšenih u petak je o njihovom izlasku na slobodu uz plaćanje jemstva, odnosno kaucije pregovarao s Tužilaštvom Tuzlanskog kantona.

Prije plaćanja jemstva, odnosno kaucije, morat će biti ispunjen uslov Tužilaštva TK o osiguravanju imovinsko-pravnog zahtjeva koji je, kako saznajemo, vezan za iznos za koji je oštećena kompanija GIKIL u periodu od 2006. do 2015. godine.

Kao što je poznato, postoji osnovana sumnja Tužilaštva TK da su se iz GIKIL-a proteklih godina izvlačile velike svote novca. Samo u periodu od 2006. do 2015. godine, prema navodima Tužilaštva TK, iz ove lukavačke kompanije u Mittalov GSHL registrovan u Ujedinjenom Kraljevstvu je prebačen 21 milion maraka.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja Pramod Mittal je hospitaliziran u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a tu bi pod nadzorom ljekara trebao ostati do izlaska iz pritvora.