Prostitucija i vrbovanje
18

Sud u Sarajevu odbio nagodbu Bulbula i Delić, slijedi suđenje

Piše: M. N.
Arhiv (Foto: N. G./Klix.ba)
Arhiv (Foto: N. G./Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu odbio je sporazume o priznanju krivice, koje su s Tužilaštvom KS potpisali Selvedin Bulbul i Selma Delić, potvrdio je za naš portal advokat Sadik Hota.

Prema sporazumu, Bulbul je navodno trebao provesti 15 mjeseci u zavoru, a Delić 14 mjeseci. Također, trebala im je biti oduzeta ilegalno stečena imovina u vrijednosti od 100.000 KM.

Vijeće Kantonalnog suda KS je odbilo sporazum zbog niskih kazni. Umjesto toga, Bulbulu i Delić će biti suđeno.

Ovim predmetom obuhvaćene su i Arnela Ožegović, Ehlimana Čehajić i Lamija Avdić.

Optužnica je potvrđena 3. jula prošle godine. Selvedin Bulbul i Selma Delić optuženi su za krivična djela nedozvoljene trgovine, navođenja na prostituciju i pranja novca, dok su Ehlimana Čehajić, Arnela Ožegović i Lamija Avdić optužene za krivično djelo navođenje na prostituciju.

Oni se terete da su od 2008. do 2018. godine u noćnom klubu "Orlando" organizirali pružanje seksualnih usluga za što su vrbovali veliki broj djevojaka kojima su obećavali "brzu i dobru zaradu".

Djevojke koje su podvodili pružale su seksualne usluge po cijeni od 150 do 200 maraka. Polovinu tog novca optuženi Bulbul i Delić zadržavali bi za sebe. Djevojke su pružale i usluge maženja s klijentima "Orlanda", kao i usluge plesa, a zauzvrat bi im klijenti plaćali piće od 50 KM, od čega je djevojkama išao procent. Ples bi izvodile oskudno odjevene ili gole, a novac bi im ostavljali u čaši na stolu, nekada i u veš i intimne dijelove tijela.

Od navedenog novca Bulbul i Delić su kupovali pokretne stvari, automobile i nekretnine te ostatak čuvali u sefu u Bulbulovom stanu na Dobrinji.

Bulbula je uhapsila Federalna uprava policije u akciji kodnog naziva "Neon" 6. februara prošle godine. Kako je tada naveo FUP, prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i oduzeto oružje, municija, sef s većom količinom novca, medikamenti, mobilni aparati i SIM kartice, notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Selvedin Bulbul je široj javnosti poznat kao predstavnik boraca koji se tokom protesta ispred zgrade Vlade FBiH, održanih 2016. godine, borio za prava ove populacije. Prema njegovim izjavama, pripadnik Armije RBiH postao je sa 17 godina. Bio je pripadnik Prve dobrinjske brigade.