Jednomjesečni pritvor
69

Sud u Sarajevu donio novo rješenje o pritvoru Seidu Hadžibajriću i Elmedinu Karišiku

S. Š.
Privođenje Hadžibajrića i Karišika 29. marta (Foto: Klix.ba)
Privođenje Hadžibajrića i Karišika 29. marta (Foto: Klix.ba)
U ponovnom odlučivanju o mjerama pritvora za Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika, Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku da njih dvojica ostaju u pritvoru, potvrđeno je za Klix.ba.
Podsjećanja radi, vanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu je prošle sedmice usvojilo žalbu koju su uputili branioci Karišika i Hadžibajrića zbog bitne povrede odbredbi krivičnog postupka.

Prema prvoj odluci Kantonalnog suda u Sarajevu, njima je 30. marta određen jednomjesečni pritvor. Međutim, kako je ranije advokat Crnovršanin rekao za Klix.ba, nakon ulaganja žalbi odbrane, žalba je uložena jer je prvostepeni sud donio arbitražnu odluku bez da su razmatrani prigovori i dokazi odbrane na ročištu za određivanje mjere pritvora, a u u kojima su istakli sve prigovore, kao i dvostruku primjenu mjere pritvora od dva različita suda.

Kantonalni sud u Sarajevu je na ponovnom odlučivanju odredio da Elmedin Karišik i Seid Hadžibajrić ostaju u pritvoru nakon uložene žalbe. Oni su lišeni slobode u okviru akcije "Start 2". Oni su i ranije hapšeni u okviru akcije "Start", a sada je riječ o potpuno novoj istrazi novim dokazima koje prikuplja Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Iako su Hadžibajrić i Karišik u maju 2023. godine lišeni slobode u okviru akcije "Start", kada je uhapšen i Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik Općine Stari Grad, sada se radi o potpuno novom predmetu i novim dokazima, što je za Klix.ba ranije potvrđeno iz Tužilaštva KS.

U okviru novog predmeta, pored navedena tri fizička lica, obuhvaćeno je i pravno lice, firma "Plaza Group", a radi se o nezakonitom trgovanju nekretninama na području Starog Grada kojim su rukovodili Hadžibajrići i Karišik.

Predmet je otvoren zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno više krivičnih djela. Ibrahim Hadžibajrić se sumnjiči da je počinio krivična djela "Organizovani kriminal", "Primanje dara i drugih oblika koristi" i "Pranje novca".

Seidu Hadžibajriću se na teret stavljaju krivična djela "Organizovani kriminal", "Primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem" i "Pranje novca", dok se Karišik tereti za krivično djelo "Zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju".