Crna hronika
15

Stravičan sudar dva tramvaja kod Tehničke škole, 50 povrijeđenih

Piše: Dalibor Bošnjak
Sudar dva tramvaja kod Tehničke škole (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je kod Tehničke škole oko 14 sati došlo do sudara dva tramvaja. Prema informacijama iz MUP-a Kantona Sarajevo povrijeđeno je blizu 50 osoba, među kojima su i vozačice tramvaja.

Sudar se dogodio na skretnici kod Tehničke škole. Sudarili su se tramvaj broj 3, koji je išao sa Barščaršije prema Ilidži, i tramvaj broj 6, koji se kretao iz pravca Ilidže. Na mjesto nesreće je stiglo više ekipa hitne pomoći i MUP-a KS.

Putnicima je brzo ukazana prva pomoć, a povrijeđeni su velikom brzinom prevezeni u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, kao i u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Prema izjavama svjedoka, tramvaji su bili puni putnika, a sudar je izazvao paniku među građanima.

Glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić je potvrdio da je povrijeđeno više od 40 osoba, koje su vozilima Hitne pomoći prevezene u bolnice.

"O uzrocima nesreće još uvijek ne možemo govoriti. Nakon uviđaja ćemo imati više informacija. Obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva KS, a angažovan je i sudski vještak saobraćajne struke", dodao je Nefić.

Brza reakcija ljekarskih timova

Dio putnika je prevezen u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", gdje im je ukazana ljekarska pomoć.

"Primili smo 24 osobe, među kojima i jedno dijete. Svi su lakše povrijeđeni, a jedno dijete je zbog povreda glave prevezeno u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Svi naši ljekari su mobilizovani i pomažu pacijentima", izjavila je za portal Klix.ba Jasna Dučić iz Opće bolnice.

Veći broj putnika je prevezen na KCUS.

"U KCUS je primljen 31 putnik, kojima su konstatovane povrede u vidu fraktura, kontuzija, posjekotina i udaraca. Niko nije životno ugrožen", izjavila je glasnogovornica KCUS-a Selma Mulić.

Ekipe hitne pomoći su brzo i efikasno reagovale nakon sravičnog sudara, a pacijenti su zbrinuti blagovremeno.

"Svi pacijenti su zbrinuti blagovremeno i nema životno ugroženih. Primili smo na stotine poziva, a sve naše raspoložive ekipe su upućene na mjesto nesreće. Pacijente su prevezle po prioritetima u Opću bolnicu i KCUS. Manji broj pacijenata je nakon ukazane pomoći upućen kući", saopćeno je iz Hitne pomoći.

Nepoznat uzrok nesreće

Među povrijeđenima su i dvije vozačice tramvaja.

"Vidio sam vozačice koje su u šoku zbog sudara. Srećom, lakše su povrijeđene, a jedna od njih daje izjavu policiji. Tramvaji su sklonjeni sa šina i uskoro očekujemo uspostavu normalnog saobraćaja. Uzroke sudara zasad ne znamo", rekao je Omer Hadžiomerović, direktor GRAS-a.

Uzrok nesreće još uvijek nije poznat.

"Tačan uzrok nesreće se još uvijek ne zna. Uviđaj je u toku i nakon toga ćemo znati više. Tramvaji su u lošem stanju, a da li je uzrok nesreće tehnička neispravnost ili ljudski faktor, nije poznato", rekao je Jusuf Bubica, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Nesreća je prouzrokovala blokadu tramvajskog saobraćaja, kao i gužve na cestama. Tramvaji su saobraćali na relaciji Ilidža - Čengić Vila, a nakon uklanjanja tramvaja je uspostavljeno normalano odvijanje saobraćaja.