|

Stoltenberg: Svijet postaje sve nepredvidljiviji, izazovi sve veći

Stoltenberg: Svijet postaje sve nepredvidljiviji, izazovi sve veći
8
F
FENA
14.10.2019. u 14:14
9
komentara
8

dijeljenja
Stoltenberg: Svijet postaje sve nepredvidljiviji, izazovi sve veći Foto: EPA-EFE
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u ponedjeljak u ključnom govoru pred Parlamentarnom skupštinom NATO-a u Londonu predstavio ključne izazove i mogućnosti s kojima se Savez suočava.
Uoči sastanka čelnika NATO-a, koji treba biti održan krajem godine u Londonu, generalni sekretar razgovarao je sa parlamentarcima koji predstavljaju NATO saveznike i partnere o važnosti transatlantske snage i jedinstva u rješavanju današnjih sigurnosnih izazova.

Stoltenberg se fokusirao na ulogu NATO-a u stvaranju uslova za trajni mir u Afganistanu, podršku efikasnoj kontroli naoružanja nakon kršenja Ruskog sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa, i prilagođavanje novim i razarajućim tehnologijama.

U svom govoru Stoltenberg je naglasio pozitivni napredak na povećanju potrošnje na odbranu u posljednjih pet godina.

- Naša sigurnost je temelj za sve ostalo. Ne možemo to prihvatiti zdravo za gotovo, pogotovo jer naš svijet postaje sve nepredvidljiviji i izazovi postaju sve veći - rekao je on.

Generalni sekretar zahvalio je parlamentarcima NATO-a na njihovoj kontinuiranoj podršci i stručnosti i pohvalio je dugogodišnju posvećenost i doprinos Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u.

Tokom boravku u Londonu, Stoltenberg će se susresti s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, ministrom vanjskih poslova Dominikom Raabom i ministrom odbrane Benom Wallaceom.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...