Od Maglaja do Doboja
75

Spasioci treći dan pretražuju rijeku Bosnu u nadi da će pronaći nestalog Esada Omersoftića

Piše: E. M.
Ronioci angažovani za pretrage pod vodom (Foto: FUCZ)
Ronioci angažovani za pretrage pod vodom (Foto: FUCZ)
Pripadnici spasilačkih službi i mještani Maglaja i danas će pretraživati korito rijeke Bosne na lokalitetu od Maglaja prema Doboju s ciljem pronalaska mladića Esada Omersoftića koji je nestao u noći s 31. decembra na 1. januar nakon što je vozilom upao u rijeku Bosnu.

Jučerašnja akcija kojoj se priključila i Federalna uprava civilne zaštite i druge spasilačke službe nije rezultirala pronalaskom 20-godišnjeg Esada. Kiša, magla, hladna i mutna voda otežavale su pretragu terena na dionici od mjesta na kojem je vozilo upalo u rijeku, u ulici Srebreničkih žrtava rata, pa nizvodno prema Doboju.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je izjavio kako će danas na terenu biti puno više čamaca i ljudstva nego jučer te da se nadaju najboljem ishodu.

Foto: FUCZ
Foto: FUCZ

"Pretražit ćemo mjesto gdje je auto upalo u vodu, a zatim ćemo nastaviti dalje nizvodno. S nama su na terenu još i Gorska služba spašavanja Novi Grad, pripadnici MUP-a ZDK, Sportsko-rekreativnog kluba Bosna, vatrogasci Maglaja i Doboj Juga te službe za spašavanje Doboj Jug, Maglaj, Zavidovići, Žepče, Zenica i Kantonalna uprava civilne zaštite. Jučer smo imali problema s kišom i mutnom vodom, a nadamo se da će danas okolnosti biti bolje", izjavio je Solak.

Ovo je treći dan potrage za mladićem, a tokom jučerašnjeg dana mještanima se obratio i Esadov otac koji ih je zamolio da prilikom pretrage terena paze na sebe kako ne bi bilo većih problema te im se zahvalio na podršci.