(Bes)misao pravosuđa
235

Spahović zbog vožnje pod zabranom može dobiti samo novčanu kaznu, ne može nazad u zatvor

Klix.ba
Benjamin Spahović iz Sarajeva po izlasku iz zatvora ponovo se našao u centru pažnje jer je odmah sjeo za volan i snimao se kako se vozi kući iako to nikako nije smio uraditi.
Spahović je dvije godine proveo iza rešetaka nakon što je u centru Sarajeva udario Orhana Tanovića. U sklopu zatvorske kazne dobio je i zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine koju je prekršio svega nekoliko minuta po izlasku iz zatvora.

Ipak, kako je potvrđeno za Klix.ba, to ga neće koštati povratka iza rešetaka. U presudi Općinskog suda kojim je prihvaćen sporazum o priznanju krivice, Spahović je dobio trogodišnju zabranu upravljanja vozilom. To se odnosi isključivo na period po izlasku iz zatvora.

Dakle, u automobil nije smio sjesti jer mu je zabrana tek stupila na snagu, ali za to može dobiti samo prekršajni nalog jer kršenje mjere zabrane u ovom slučaju nema za posljedicu povratak u zatvor.

Osim prekršajnog naloga zbog vožnje dok je bio pod zabranom, Spahović će dobiti i prekršajni nalog zbog videosnimaka koji su objavljeni na društvenim mrežama. Na njima se vidi kako Spahović pretiče preko pune linije, koristi mobitel u toku vožnje itd. Dakle, dobit će jedan prekršajni nalog na kojem će biti kažnjen po nekoliko tački Zakona o saobraćajnim prekršajima KS.

Podsjetimo, Spahović je i od ranije poznat po brojnim krivičnim djelima. Ljetos je protiv njega i još dvije osobe podignuta optužnica zbog krivotvorenja novca prilikom čega je dobio godinu zatvora, a 2019. godine je protiv njega podignuta optužnica radi pljačke benzinske pumpe u Vogošći.