|

Smail Mević osuđen na godinu zatvora zbog ratnih zločina u Travniku

Smail Mević osuđen na godinu zatvora zbog ratnih zločina u Travniku
4
Klix.ba
30.5.2019. u 08:19
54
komentara
4

dijeljenja
Smail Mević osuđen na godinu  zatvora zbog ratnih zločina u Travniku
Kantonalni sud u Novom Travniku prihvatio je sporazum koji je optuženi Smail Mević (1960) potpisao s Tužilaštvom SBK i osudio ga na godinu zatvora zbog ratnih zločina koje je počinio nad ratnim zarobljenicima u Travniku.
Kako se navodi u optužnici, tereti ga se da je od juna 1993. pa do kraja decembra 1993. godine kao vojni stražar okružnog vojnog zatvora, koji se nalazio u prostorijama kasarne Petar Mećava u Travniku, više puta izvodio i ispitivao ratne zarobljenike, pripadnike HVO-a, te ih pri tome mučio i fizički i psihički zlostavljao.

U optužnici se navodi kako je Mević zarobljenicima nanio tjelesnu i duševnu bol.

Zarobljenika M. B. je ispitivao o položajima HVO-a i drugim ljudima, a kada je on rekao da ne zna odgovore, Mević ga je udarao nogama i rukama, palicom i držalicom od lopate po cijelom tijelu, a drugom prilikom ga je udarao po glavi te mu rasjekao usnu i izbio dva zuba.

Zarobljenika I. T. koji je bio ranjen u stomak je tukao rukama po glavi, udarao nogom u predjelu stražnjice te šakama u predjelu leđa, a J. Z. je također tukao po cijelom tijelu i nanio mu povrede po leđima, stomaku, glavi i usni.

Ž. Š., koji je također bio ranjen prilikom zarobljavanja, zlostavljan je više puta. Mević ga je tukao palicom, rukama i nogama u predjelu genitalija, grudi, leđa i glave.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...