Traže produženje pritvora
62

Slučaj "Dragičević": Kukić kazao kako mu je Rađen poručio da izbriše snimke

Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka uputilo je Osnovnom sudu prijedlog za produženje pritvora osumnjičenom Alenu Kukiću kojeg se tereti za krivično djelo pomoći počiniocu nakon počinjena krivičnog djela u slučaju "David Dragičević".

Novinar Slobodan Vasković objavio je na svom blogu skenirani podnesak u kojem se navodi kako iz do sada prikupljenih dokaza proizilazi osnovana sumnja da je osumnjičeni Kukić 25. marta 2018. godine u ulici Velibora Janjetovića Janje u Banjoj Luci, u objektu servisa motornih vozila "MK", s namjerom da pomogne da ubica Davida Dragičevića ne bude otkriven, iz memorije računara obrisao frejmove videozapisa za dan 18. mart 2018. godine.

Upao sam ili su ga gurnuli

Ističu kako su, prema dosadašnjim rezultatima istrage, izvršioci ovog krivičnog djela 18. marta 2018. godine oko 4:00 sati u ulici Velibora Janjetovića Janje kod broja 27, u neposrednoj blizini kuće Miomira Kurušića, verbalno, bijesnim i histeričnim glasom napali Davida, prijetili mu te ga fizički napali.

"Oštećeni je usljed takvog napada i verbalnih prijetnji, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine blizu 4,5 metara, u nabujalu rijeku Crkvenu ili su ga izvršioci s te obale gurnuli u rijeku, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodi", navodi se u podnesku.

Dodaju kako je vještačenjem nadzornih kamera u ovoj ulici i s apartmana Vesto utvrđeno da je David prošao pored kuće Kurušića. Brisanjem snimaka s nadzornih kamera s objekta "MK" Kukić je pomogao da se činjenice ne otkriju i da počinilac ne bude otkriven.

Rađen zvao Kukića

U podnesku je naveden i Kukićev iskaz koji je dao u MUP-u RS. Kazao je kako je na poziv Đorđa Rađena 18. marta 2018. otišao do vlasnika apartmana Vesto Vujadina Savanovića kako bi pregledali snimke koje su zabilježile njegove kamere u vezi s krađom koja je navodno izvršena u Rađenovoj kući. Dva dana kasnije je presnimio snimke s apartmana od 17. marta 2018. od 6:40 sati ujutro do 18. marta 2018. do 5:00 sati ujutro.

Potom ga je Rađen zvao da presnime snimke s kamera na MK servisu, što je učinio nakon nekoliko pokušaja u dva fajla na desktopu, koje je nakon presnimavanja izbrisao. Na tim snimcima se vidjela nepoznata osoba. Diskove je predao Rađenu u ponedjeljak ujutro u kafiću Paleta.

Kada su policajci 26. marta stigli u ovu radionicu, utvrdili su da nema snimaka i vlasnik je pozvao Kukića. Kako se navodi u podnesku, utvrđeno je da postoje svi snimci osim onih na kojima se vidi nepoznata osoba. On je navodno tada shvatio da je izbrisao fajlove i rekao kako će ih odmah vratiti sa USB stika.

"Međutim, osumnjičeni je dalje tokom ispitivanja pred policijskim službenicima priznao da je obrisao neke frejmove videozapisa nadzornih kamera nakon što ga je Rađen pitao mogu li se obrisati. Osumnjičeni je naveo da je obrisao fajlove na kojim se nalazi nepoznata osoba koja prolazi pored MK servisa (6-8 fajlova) te da mu je te fajlove pokazao Đorđe Rađen i rekao mu da ih obriše. (...) Naveo je da nije pitao Rađena zašto želi da se ti fajlovi obrišu", navodi se.

Veliki broj inspektora u servisu

Vlasnik MK servisa kazao je kako su tražili od njega da pregledaju snimke jer se navodno na njima vidjela osoba koja ulazi u Rađenovu kuću i izlazi iz nje. Kazao je kako je viđena osoba koja prolazi pored njegove radnje, da je držala kesu u ruci i jela neko pecivo. Otišla je u pravcu Rađenove kuće, potom se vratila i otišla u drugu ulicu.

Vlasnik je kazao kako ga je zvao i policajac Duško Purišić iz PS Lauš i pitao može li mu dati videosnimke te da mu je on kazao kako su kod njega bili Rađen i Kukić, da su pronašli neke snimke i da će se vratiti kasnije. Došla su i četiri inspektora kojima je Kukić pomogao da dođu do snimaka na kompjuteru, ali svjedoku nije poznato šta su radili jer je otišao u radnju da radi. Dan kasnije ponovo ga je zvao inspektor Matijević i tražio da ponovo vidi snimke. Kada je izašao ispred kuće zatekao je i inspektora Kremenovića te još 5-6 inspektora.

Bez tragova provale

Policajac Purišić, koji ovdje ima status svjedoka, kazao je kako ga je inspektor Bojan Karanović 18. marta obavijestio da mu je Rađen prijavio usmeno kako mu je neko iz kuće oduzeo laptop i druge predmete. Rekao mu je da je prvobitno prijavljena provala, ali da nisu pronađeni tragovi. Kazao je kako je počeo raditi na rasvjetljavanju slučaja 19. marta te da je od 25. marta nekoliko puta putem Vibera kontaktirao Rađena u vezi sa snimcima, a kako bi dobio CD-ove. Rađen je dao snimke Karanoviću koji je putem vibera Purišiću poslao samo dijelove.

Saslušan je i Karanović koji je kazao kako mu je Rađen rekao da na snimcima MK servisa nema ništa bitno te je pokazao prepisku s njim u kojoj je Rađen navodio ranije kako se vidi osoba koje jede i ide prema njegovoj kući. Potom su navedeni i ostali svjedoci.

"Rađenova uloga nije rasvijetljena"

"U dosadašnjem toku istrage još uvijek nije utvrđen identitet izvršilaca krivičnog djela ubistva na štetu Davida Dragičevića. (...) Uloga Đorđa Rađena još nije do kraja rasvijetljena...", navodi se.

Odbrana Kukića zatražila je saslušanje Đorđa Rađena i Vujadina Savanovića, kao i da se sudu na uvid stavi kompletna Rađenova prepiska putem Vibera.

Detaljan prijedlog za produženje pritvora možete pogledati na blogu Slobodana Vaskovića. Postupajući tužilac u ovom predmetu je Dalibor Vrećo.