Široki Brijeg: Navijačima Sarajeva 3 godine i 11 mjeseci zatvora

S
Piše: N. Jamaković/Sarajevo-x.com
21.11.2011. u 16:12
0
0
Široki Brijeg: Navijačima Sarajeva 3 godine i 11 mjeseci zatvora
0
Široki Brijeg: Navijačima Sarajeva 3 godine i 11 mjeseci zatvora Foto: Arhiv
Općinski sud u Širokom Brijegu izrekao je presudu jedanaesterici navijača FK Sarajevo koji su optuženi za učestvovanje u neredima 4. oktobra 2009. ispred stadiona Pecara, prije utakmice Široki Brijeg - Sarajevo.
Sud je oslobodio optužbi Faruka Džanku, dok je preostaloj desetorici navijača izrekao kazne od tri do deset mjeseci zatvora, odnosno ukupno tri godine i 11 mjeseci zatvora.

Edin Turkić i Adis Ahmetagić su kažnjeni s po četiri mjeseca zatvora, Edis Memić, Muhamed Grbo, Zlatan Gačić, Vedad Zubetljak i Mirza Šiljković s po tri, Aldin Popara s pet, Mirza Sokolović s deset i Zlatan Husić s devet mjeseci zatvora.

Kazne su im izrečene zbog učešća u grupi koja je činila krivična djela, potvrdio je za Sarajevo-x.com Nermin Dizdar, advokat Zlatana Gačića. On je kazao da će se u ime svog klijenta žaliti na presudu Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu te da ne sumnja da će isto učiniti i ostali advokati.

"Ja sad govorim u ime svog klijenta Gačića. Šokiran sam presudom jer u sudskom spisu nije bilo nijednog dokaza da je moj branjenik uopće toga dana bio u Širokom Brijegu, a kamoli u nekoj grupi koja je činila krivična djela. Iz obrazloženja presude moglo se shvatiti da je Sud kao dokaz uzeo u obzir fotografije koje su pribavljene na nezakonit način. Naime, one su pribavljene tokom saslušanja ovih momaka u Sarajevu bez prisustva advokata. Stoga ću ja uložiti žalbu na presudu", kazao je Dizdar.

On je dodao da činjenice i dokazi ne odgovaraju tvrdnjama tužioca, zbog čega je Sud izmijenio činjenični opis optužnice. Ta izmjena se, kaže Dizdar, ogleda u tome što je potpuno izbrisan navod da su optuženi u Široki Brijeg došli sa unaprijed pripremljenim kamenim kockama i željeznim šipkama. "Ako Kantonalni sud u Širokom Brijegu ne poništi ovu presudu, sljedeća instanca je Ustavni sud BiH", rekao je naš sagovornik.

Zbog navijačkih nereda u Širokom Brijegu vodi se više odvojenih postupaka. Za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića optužen je Oliver Knezović koji je u bijegu u Hrvatskoj. Postupak se vodi i protiv sudskih policajaca Kantonalnog suda u Širokom Brijegu koje se tereti za Knezovićevo oslobađanje te protiv jednog navijača Širokoga Brijega.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: