Općinski sud utvrdio krivicu
0

Široki Brijeg: Navijačima Sarajeva 3 godine i 11 mjeseci zatvora

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Općinski sud u Širokom Brijegu izrekao je presudu jedanaesterici navijača FK Sarajevo koji su optuženi za učestvovanje u neredima 4. oktobra 2009. ispred stadiona Pecara, prije utakmice Široki Brijeg - Sarajevo.

Sud je oslobodio optužbi Faruka Džanku, dok je preostaloj desetorici navijača izrekao kazne od tri do deset mjeseci zatvora, odnosno ukupno tri godine i 11 mjeseci zatvora.

Edin Turkić i Adis Ahmetagić su kažnjeni s po četiri mjeseca zatvora, Edis Memić, Muhamed Grbo, Zlatan Gačić, Vedad Zubetljak i Mirza Šiljković s po tri, Aldin Popara s pet, Mirza Sokolović s deset i Zlatan Husić s devet mjeseci zatvora.

Kazne su im izrečene zbog učešća u grupi koja je činila krivična djela, potvrdio je za Sarajevo-x.com Nermin Dizdar, advokat Zlatana Gačića. On je kazao da će se u ime svog klijenta žaliti na presudu Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu te da ne sumnja da će isto učiniti i ostali advokati.

"Ja sad govorim u ime svog klijenta Gačića. Šokiran sam presudom jer u sudskom spisu nije bilo nijednog dokaza da je moj branjenik uopće toga dana bio u Širokom Brijegu, a kamoli u nekoj grupi koja je činila krivična djela. Iz obrazloženja presude moglo se shvatiti da je Sud kao dokaz uzeo u obzir fotografije koje su pribavljene na nezakonit način. Naime, one su pribavljene tokom saslušanja ovih momaka u Sarajevu bez prisustva advokata. Stoga ću ja uložiti žalbu na presudu", kazao je Dizdar.

On je dodao da činjenice i dokazi ne odgovaraju tvrdnjama tužioca, zbog čega je Sud izmijenio činjenični opis optužnice. Ta izmjena se, kaže Dizdar, ogleda u tome što je potpuno izbrisan navod da su optuženi u Široki Brijeg došli sa unaprijed pripremljenim kamenim kockama i željeznim šipkama. "Ako Kantonalni sud u Širokom Brijegu ne poništi ovu presudu, sljedeća instanca je Ustavni sud BiH", rekao je naš sagovornik.

Zbog navijačkih nereda u Širokom Brijegu vodi se više odvojenih postupaka. Za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića optužen je Oliver Knezović koji je u bijegu u Hrvatskoj. Postupak se vodi i protiv sudskih policajaca Kantonalnog suda u Širokom Brijegu koje se tereti za Knezovićevo oslobađanje te protiv jednog navijača Širokoga Brijega.