Akcija "Pero"
277

SIPA u Bihaću uhapsila bivšeg političara Admira Hadžipašića zbog krivotvorenja diploma

E. M.
Admir Hadžipašić
Admir Hadžipašić
Službenici SIPA-e danas su u nastavku operativne akcije "Pero" na području Bihaća uhapsili Admira Hadžipašića, bivšeg političara, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala, konkretno krivotvorenje isprava, poresku utaju i pranje novca.

Iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona su nam kazali da već dvije godine provode istragu u jednom od najobimnijih i najsloženijih predmeta ovog tužilaštva, javnosti od ranije poznatom pod nazivom "Pero". U dvije godine saslušan je veliki broj svjedoka, prikupljen je veliki broj materijalne dokumentacije, a u istrazi se intenzivno i kontinuirano radilo i na provedbi finansijskog vještačenja radi utvrđivanja prava novca od osumnjičenih.

"Sve radnje dokazivanja poduzete su s ciljem rasvjetljavanja organizovanog kriminala u vezi s izdavanjem srednjoškolskih diploma PU 'Vita plus' Cazin i fakultetskih diploma Visoke međunarodne škole Cazin, a kojim su rukovodili Admir Hadžipašić i Goran Lalović. U toku istrage s više odluka Kantonalnog suda u Bihaću i Vrhovnog suda FBiH ovaj osnov sumnje je potvrđen", kazali su nam iz Tužilaštva USK.

Dodali su da se paralelno s tim provodi i finansijska istraga u okviru koje je od osumnjičenih privremeno oduzeta imovina vrijednosti 1,5 miliona KM, koja se sastoji od novčanih sredstava kod banaka, nekretnina, automobila i gotovog novca.

"U toku istrage Kantonalni sud u Bihaću je osumnjičenima radi zaštite istrage odredio velik broj mjera zabrane, između ostalog i mjere zabrane prilaska i kontakta sa svjedocima, koju je osumnjičeni Hadžipašić prekršio, zbog čega su ga danas u jutarnjim satima pripadnici SIPA-e lišili slobode", dodaju iz Tužilaštva USK.

Tužilaštvo je u toku istrage došlo do dokaza iz kojih proizilazi da je osumnjičeni utjecao na jednog svjedoka tužilaštva kandidata na Visokoj međunarodnoj školi Cazin. Kako je osumnjičeni prekršio sudsku mjeru zabrane, tužilaštvo će za njega predložiti sudu određivanje mjere pritvora.