Član Elezove grupe
39

SIPA pomogla Nijemcima: Benan Dorić je prije 27 godina ubio Eberharda K. u Njemačkoj

Klix.ba
Benan D. i Eberhard K.
Benan D. i Eberhard K.
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) objavila je danas kako je pomogla njemačkoj policiji da riješi ubistvo iz 1990. godine te utvrdila da je riječ o osobi koja je bila predmet rada SIPA-e u okviru predmeta Lutka. Prema ranijim pisanjima njemačkih medija, riječ je o bh. državljaninu Benanu D. koji je ubio Eberharda K. prije 27 godina.

Eberhard (48) je pronađen u svom stanu u Unterhachingu 18. juna 1990. godine. Tada je, prema nalazima vještaka, bio mrtav već tri sedmice. Na sebi je imao više ubodnih rana te je bio zadavljen električnim kablom. Posljednji put viđen je živ 31. maja te godine.

Njegovom ubici nije bilo traga, a nije bio poznat ni motiv, jer nije bilo tragova nasilnog ulaska u stan, niti je nešto ukradeno. O njemu se znalo da je razveden, jer je održavao seksualne kontakte s drugim muškarcima, a o ubici su mislili da je bio iz svijeta prostitucije. Bilo je nekoliko osmunjičenih osoba, ali nijedna se nije mogla povezati s ubistvom.

Slučaj je ponovo otvoren 2006. godine kada su svi tragovi ponovo ispitani, kao i DNK uzorak koji je ovaj put ispitan novim tehnologijama. Ali, u bazama podataka nije bilo identiteta. Podaci su se pojavili 2012. godine, ali u bazama podataka bh. policije. Za njih su saznali tek 2016. godine kada je bavarska policija ponovo uporedila DNK, ovaj put s bazama evropskih zemalja.

Utvrđeno je da je riječ o Benanu Doriću koji je pokušao dići u zrak vilu u kojoj je živio. Osuđen je na godinu i po zatvora zbog pokušaja ubistva jer su povrede zadobile njegove supruga i majka te za izazivanje požara. Tada je otkriveno da je Benan bio član jedne kriminalne grupe, a kasnije će se ispostaviti da je riječ o osobama iz predmeta Lutka.

Dorić je izvršio samoubistvo nakon četvrtog pokušaja 2014. godine. Imao je 19 godina kada je izvršio ubistvo u Njemačkoj. Prethodno je pokušao prerezati vene i objesiti se dok je živio u Trebinju. Iza sebe je imao nekoliko krivičnih djela. U predmetu Lutka teretilo ga se da je bio vozač tokom pljačke Privredne banke Sarajevo, za prijetnje po život drugima, a povrh svega da je bio član ove organizovane grupe koju se tereti za niz krivičnih djela - od ubistava do pljački.