{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šestostrukom ubici oduzeti poslovnu sposobnost

S
6.9.2010. u 18:55
0
7
Šestostrukom ubici oduzeti poslovnu sposobnost
0
Šestostrukom ubici oduzeti poslovnu sposobnost
Tomislav Petrović (Foto: tip.ba)
Tuzlansko Kantonalno tužilaštvo predložilo je Opštinskom sudu Tuzla da oduzme poslovnu sposobnost u vanparničnom postupku Tomislavu Petroviću /47/, koji je 29. maja 2008. godine u tuzlanskom naselju Lipnica iz vatrenog oružja u stanju neuračunljivosti ubio šest lica i jedno teško ranio.
Protiv Petrovića je Kantonalno tužilaštvo podiglo optužnicu 1. avgusta 2008. godine, a predmet je pravosnažno okončan presudom Vrhovnog suda Federacije BiH 29. marta 2010. godine, kojom je potvrđeno da je Petrović krivično djelo ubistva počinio u stanju neuračunljivosti, saopštilo je danas Kantonalno tužilaštvo.

Petrović je nakon pravosnažne presude smješten u Kazneno-popravni zavod Tuzla, gdje mu teče prisilni smještaj u vremenskom periodu od šest mjeseci, koji ističe 19. septembra ove godine.

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva, pred Opštinskim sudom zakazano je ročište u vanparničnom postupku.

Tužilaštvo je predložilo da se Petroviću oduzme poslovna sposobnost, te da mu se, shodno Zakonu o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama Federacije BiH odredi prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi u periodu od godinu dana.

"U prijedlogu Kantonalnog tužilaštva navedeno je da, s obzirom da imenovani nije u mogućnosti da štiti svoja prava i interese, nadležni sud hitno provede postupak i donese rješenje o oduzimanju poslovne sposobnosti, nakon čega bi se Petrović smjestio u psihijatrijsku ustanovu, gdje bi mu se odredio staratelj", navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju, u postupku oduzimanja poslovne sposobnosti i određivanja prisilnog smještaja u zdravstvenu psihijatrijsku ustanovu, javnost je isključena, ukoliko nadležni sud drugačije ne odluči.

Tomislav Petrović je u rano jutro 29. maja 2008. godine u Lipnici kod Tuzle ubio šest lica iz vatrenog oružja.

Petrović je prvo ubio svoje najbliže komšije, bračni par u porodičnoj kući, a potom u neposrednoj blizini, takođe u kući, ubio još jednu osobu.

Nakon toga Petrović je otišao do lokalnog autobuskog stajališta, gdje je ubio još tri osobe i ranio vozača gradskog saobraćaja, nakon čega se udaljio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: