Akcija FUP-a
6

Šest osoba uhapšeno u Hercegovini zbog krijumčarenja duhana

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šest osoba uhapšeno je u pretresima koje od ranih jutarnjih sati na području Mostara, Gruda i Širokog Brijega vrše policijski djelatnici Federalne uprave policije (FUP), uz asistenciju policijskih djelatnika kantonalnih MUP-ova, a po nalogu Tužilaštva BiH.

Pretresi se vrše na sedam lokacija. Na terenu se, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, nalazi istražitelj Tužilaštva BiH koji koordinira aktivnosti policijskih službenika.

"Osumnjičene osobe koje su meta pretresa pod istragom su zbog kaznenih djela organiziranog kriminala iz članka 250. KZ BiH, krijumčarenja iz članka 214. KZ BiH i neovlaštenog prometa akciznih proizvoda iz članka 210a. KZ BiH", stoji u saopćenju.

Tokom istrage su prikupljeni dokazi da se osumnjičeni duže vrijeme bave krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom duhana, cigareta i duhanskih prerađevina.

"Prilikom pretresa otkrivena je i zaplijenjena veća količina izrezanog duhana, duhana spremnog za rezanje, cigareta bez akciznih markica, kao i nekoliko mašina za rezanje duhana", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni će, kako je najavljeno, biti predati postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.