Vraćeni u Istanbul
13

Šest državljana Afganistana pokušali ući u BiH s falsificiranim pasošima Pakistana

Klix.ba
Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 27.10.2017. godine spriječili su ulazak šestorice državljana Afganistana nakon što su prilikom graničnih provjera dali na uvid i pokušali ući u Bosnu i Hercegovinu s falsificiranim službenim pasošima Pakistana.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo državljani iz Afganistana su stigli letom iz Istanbula. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "falsificiranje isprave", o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo. Prema njegovom nalogu, u skladu sa Zakonom o strancima, državljani Afganistana su prekršajno procesuirani, falsificirani pasoši privremeno oduzeti, a njih šestorica vraćeni u Istanbul.

Također, službenici JGP-a Trebinje 28.10.2017. spriječili su dvojicu državljana Alžira u ilegalnom prelasku državne granice. Otkriveni su u graničnom pojasu na području Gacka, a na teritoriju BiH stigli su iz Crne Gore.

Istog dana službenici JGP-a Izačić na području Bihaća u ilegalnom prelasku granice otkrili su dvojicu državljana Alžira. Ilegalni migranti su, u skladu sa Zakonom o strancima, prekršajno procesuirani i predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Otkrivena dva slučaja falsificiranja u Bijeljini

Službenici JGP-a Bijeljina 29.10.2017. na MGP-u Popovi otkrili su dva slučaja falsificiranja isprava. Na ulasku u BiH kontrolom Suzukija, crnogorskih registarskih oznaka, otkrili su falsificiranu vozačku dozvolu Ruske Federacije koju je na uvid dao državljanin pomenute zemlje G.A. (1986). Prilikom graničnih provjera teretnog motornog vozila Scania i priključnog vozila Kässbohrer, registarskih oznaka Republike Srbije, službenici ove jedinice uočili su prepravke broja šasije. Vozilom je upravljao J.R. (1959.), državljanin Srbije.

Prema naredbi tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela falsificiranja isprava, osobe, vozila i vozačka dozvola predati su službenicima Stanice granične policije Badovinci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.