U 2011. privedeno 100 kradljivaca
0

Sarajevo: Golfovi 2 se najviše kradu jer ih je najlakše prodati

Piše: N. Jamaković
U Sarajevu je u 11 mjeseci 2011. godine ukraden 531 automobil, od čega ih je pronađeno i vlasnicima vraćeno nešto više od 190. Najviše se, inače, kradu Golfovi, i to dvojke, a poslije Volkswagenovih vozila lopovima je najprimamljiviji BMW.
Milan Božić: Cilj je smanjiti broj krađa (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Milan Božić: Cilj je smanjiti broj krađa (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Policijski inspektor MUP-a Kantona Sarajevo Milan Božić je u razgovoru za Sarajevo-x.com govorio o krađama automobila u glavnom gradu BiH. Kaže da kriminalci kradu automobile iz tri razloga: radi preprodaje, radi dijelova i radi iznude novca od vlasnika.

"Lopovi uglavnom otuđuju vozila tako što unaprijed odluče koji će automobil ukrasti, a potom obilaze parkinge tragajući za odgovarajućim modelom i za najpogodnijim parkingom ili mjestom za krađu. U Sarajevu se automobili obično kradu s mjesta koja su blizu granice razgraničenja između Federacije i RS, odnosno s mjesta s kojih je lako otići i sakriti ukradeni automobil. Lopovi ukradene automobile ostavljaju na drugim parkinzima, u unaprijed iznajmljenim garažama, ili na skrovitim mjestima, za što su im, naprimjer, idealna područja Trebevića i Jahorine", govori Božić.

Krađa uz pomoć šarafcigera

Za starije automobile, kaže naš sagovornik, lopovima obično ne treba neka posebna oprema, ukrasti ih mogu uz pomoć univerzalnog ključa, ili šarafcigera, a potom rukama pokidati i spojiti kablove. Iz tih razloga i jeste najučestalija krađa Golfova dvojki, jer je njih najlakše ukrasti, ali i kasnije prodati. Za novije automobile lopovi, logično, imaju mnogo sofisticiraniju opremu.

"Naš je cilj da svake godine bar za 20-30 posto umanjimo broj ukradenih automobila. Prošle godine smo imali 869 ukradenih vozila, a ove godine smo u nekoliko uspješnih akcija ostvarili zacrtani plan. Naravno, vrlo teško je spriječiti krađe, posebno ako je poznato da u Sarajevu zna biti, računajući registrovana i vozila u transportu, i 250.000-300.000 automobila", kaže inspektor Božić.

Osnovni motiv kod krađe vozila je, naravno, novac, zbog čega je sasvim prirodno da se kriminalci organizuju pri ovom unosnom "poslu". Tako se tačno zna ko drži glavnu riječ, ko iznajmljuje garaže, ko krade automobile, ko ih prodaje...

Kriminalci ne poznaju granice

"Među kriminalcima nema nikakvih podjela ni entitetskih i drugih granica. Vrlo često smo automobile ukradene u Sarajevu nalazili u drugom entitetu, kantonu, ili čak van BiH", ističe naš sagovornik.

Napominje da su tokom ove godine policajci u četiri velike akcije uspjeli razotkriti i procesuirati stotinjak kradljivaca automobila, što je u konačnici dovelo do manjeg broja otuđenih vozila. Na kraju, Božić je istakao kako vlasnici automobila trebaju imati u vidu da je svaka zaštita na autu, mehanička ili elektronska, poželjna, jer ona predstavlja značajnu prepreku kradljivcu i oduzima mu vrijeme tokom krađe.