Prijećeno mu ranije
71

Sarajevo: Džip koji je zapaljen u ponedjeljak, vlasništvo pomoćnika načelnika općine Stari Grad

Klix.ba
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Putničko vozilo koje je izgorjelo u ranim jutarnjim satima ponedjeljka u sarajevskom naselju Otoka, vlasništvo je pomoćnika načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića za opću upravu i inspekcijske poslove kojem su i ranije posredno upućivane prijetnje.

Općina Stari Grad zatražila je od istražnih organa da što prije provedu istragu i utvrde okolnosti pod kojima je došlo do požara i potpunog uništenja džipa. Kako navode iz općine, prijetnje pomoćniku načelniku uslijedile su nakon uvođenja intenzivnog inspekcijskog nadzora u oblasti nelegalne gradnje i bespravnog zauzimanja javnih površina na području općine Stari Grad koje je pokrenuto njegovim dolaskom na ovu funkciju početkom godine.

"Pomenuta akcija, kao i djelovanje inspektora na terenu, rezultirali su i prijetnjama upućivanim samim inspektorima. U općini Stari Grad u posljednjih šest mjeseci, putem Službe za opću upravu i inspekcijske poslove izvršeno je 536 kontrola u ovoj oblasti, doneseno je 68 rješenja o rušenju bespravno sagrađenih građevina i 89 rješenja o uklanjanju sa javnih površina (bespravno postavljenih štandova, tezgi itd). Izvršeno je pet prinudnih rušenja. U istom periodu protiv ovih prekršilaca podneseno je 197 prekršajnih prijava. Poređenja radi, u odnosu na isti period iz prošle godine, broj pokrenutih inspekcijskih postupaka uvećan je za 86 posto, a broj podnesenih zahtjeva za prekršaje uvećan je petnaest puta", navodi se u saopćenju.

Iz općine podsjećaju da ovo nije prvi zabilježeni slučaj upućivanja prijetnji, kao i konkretnih djelovanja nad imovinom rukovodećih službenika Općine Stari Grad, o čemu su organi reda bili redovno upoznati.

"Ranijih godina zabilježena je paljevina vozila još jednom rukovodećem službeniku Općine Stari Grad, dok je 2009. godine javnost bila upoznata sa prijetnjama upućenim općinskom načelniku i pucnjavom ispred njegovog doma, za što je krivac uhapšen i osuđen. Općina Stari Grad najoštrije osuđuje ovakve postupke, te ugrožavanje sigurnosti općinskih uposlenika i njihove imovine u obavljanju redovnih zadataka i obaveza. Ovakvi postupci neće rezultirati obustavom postupaka koji su pokrenuti, niti posustajanjem u provođenju zakonske regulative jednako u svim oblastima za koje je općina nadležna, a od istražnih organa se traži hitno djelovanje na rasvjetljavanju ovog djela i utvrđivanju odgovornosti", zaključili su iz Općine Stari Grad Sarajevo.