Dokazalo Tužilaštvo ZHK
58

Sado Đugum osuđen na zatvorsku kaznu od tri mjeseca zbog ugrožavanja sigurnosti

G. Š.
Općinski sud u Širokom Brijegu osudilo je Sadu Đuguma iz Tomislavgrada na zatvorsku kaznu od tri mjeseca zbog ugrožavanja sigurnosti T. T., nakon što je Kantonalno tužilaštvo ZHK u Širokom Brijegu u prvostepenom postupku dokazalo njegovu krivnju.
Optužnicom koju je zastupao zamjenik glavnog kantonalnog tužioca Mladen Hrstić, Đugum se tereti da je nakon što je u 3. mjesecu 2018. godine oštećena T. T. raskinula s njim ljubavnu vezu, istoj u više navrata, putem telefona s više brojeva upućivao ozbiljne prijetnje po njezin život i tijelo i istu uznemiravao.

Kako se navodu u optužnici, putem telefonske komunikacije prethodno, 1. marta 2018. godine poslao joj je fotografiju ženskog lica s povredama kako bi istu zastrašio, te na taj način joj dao do znanja što joj se može dogoditi ako mu se zamjeri.

"Tako je 21.aprila 2018. godine u Ulici Vukovarska b.b. općina Posušje, u blizini diskoteke 'Gaudeamus', ispred motela 'Penava' u kojem je te prilike odsjela T. T., nakon što je istu sa svog mobilnog telefona nazvao, rekao joj je da siđe ispred navedenog motela kako bi razgovarali i kako bi joj on predao neke njene lične stvari. Nakon što je T. T. to odbila, ponovno joj je ozbiljno zaprijetio da će joj napraviti problem u klubu dok bude pjevala i da će je prebiti i ošišati na ćelavo, na koji način da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti", stoji u optužnici.

Presuda je nepravomoćna i stranke imaju pravo izjaviti žalbu o kojoj će odlučivati Kantonalni sud u Širokom Brijegu.

"U skladu s načelom pretpostavke nevinosti, svako se smatra nevinim za kazneno djelo, dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja", podsjećaju iz Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu.