Zbog dilanja droge
0

Sabro Ramić osuđen na četiri godine zatvora

Sarajevo-x.com
Pretresno vijeće Odjela II Suda Bosne i Hercegovine, nakon razmatranja i prihvatanja izjave o priznanju krivnje, izreklo je prvostepenu presudu kojom je optuženi Sabro Ramić oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH) u vezi sa krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH, te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Optuženi Sabro Ramić je oglašen krivim što je postao član i zajedno sa drugim pripadnicima sudjelovao u radu zločinačke organizacije koja je u periodu od februara do kraja augusta 2008. godine vršila neovlaštenu kupoprodaju, prijenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljnjoj međunarodnoj prodaji, te slanje i isporuku opojne droge marihuana – skank. Optuženi Ramić je zajedno sa ostalim članovima zločinačke organizacije učestvovao u neovlaštenom prometu opojnim drogama sa područja Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine radi dalje prodaje na području Bosne i Hercegovine i daljeg prebacivanja, posredovanja i prodaje na područje Hrvatske. Na taj način je u pomenutom periodu isporučeno najmanje 28 kg opojne droge marihuana, različitog kvaliteta, po cijeni od 750,00 do 1.250,00 Eura po jednom kg, za koju je ukupno plaćeno najmanje 28.000,00 Eura.

Pretresno vijeće je također donijelo rješenje o produženju izrečenih mjera zabrane iz člana 126. i 126.a stav 1. tačke c) i d) Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, zabrana sastajanja sa određenim osobama, te obavezu povremenog javljanja određenom državnom organu.