Sud BiH
0

Željko Smoljan osuđen na četiri godine zatvora zbog kriminala

SRNA
Sud BiH je, nakon prihvatanja izjave o priznanju krivice Željka Smoljana, izrekao presudu kojom je on proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom djelom neovlašten promet opojnim drogama i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

U saopštenju se navodi da je Sud od optuženog oduzeo ukupnu imovinsku korist pribavljenu izvršavanjem krivičnog djela u iznosu od 10.575 eura i 61.000 KM.

Optuženom Smoljanu u izrečenu kaznu zatvora uračunava se i vrijeme koje je proveo u  pritvoru od 30. maja 2009. godine do 26. januara 2010. godine, kada je rješenjem Suda pritvor ukinut.

U izreci presude se, između ostalog, navodi da je optuženi Smoljan kao pripadnik međunarodne organizovane grupe, zajedno sa drugim pripadnicima grupe sa područja Crne Gore i BiH, od decembra 2008. godine do jula 2009. godine vršio nedozvoljen međunarodni promet opojnih droga iz Crne Gore i BiH, kao i nedozvoljen promet opojnih droga u BiH radi pribavljanja imovinske koristi.

Optuženi Smoljan je u dogovoru sa drugim pripadnicima organizovane grupe, ugovarao kupovinu, prodaju i posredovao u prodaji opojnih droga te vršio prebacivanje i isporuku opojnih droga.