Vandali ne mare
75

Sa centralnog spomenika goraždanskim braniocima pokrali reflektore

E. A.
(Foto: Klix.ba)
Nepoznati počinioci tokom vikenda su skinuli reflektore sa centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda u ulici Prve slavne višegradske brigade u ovom gradu.

Rekonstrukcija centralnog spomen obilježja "Goražde grad heroj svojim braniocima" počela je u ovoj godini izgradnjom "Kapije života" a planirano je ispisivanje imena svih branilaca na spomen obilježju koje je predeviđeno kao dostojno mjesto na kojem će se obilježavati datumi, događaji i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ogorčeni zbog skrnavljenja spomenika oglasili su se I iz Vlade BPK Goražde na službenoj stranici te osudili ovaj čin, tražeći da se što prije pronađu počinioci.

"Sa ovog spomen obilježja čija je rekonstrukcija i izgradnja u toku, vandali su otuđili tri reflektora čime su, nažalost, još jednom pokazali da ne prezaju da unište i pogaze mjesta namijenjena čuvanju trajnog sjećanja na žrtvu i borbu onih koji su branili i odbranili ovaj grad i kanton, zahvaljujući kojima svi mi, pa i ti isti neodgovorni pojedinci, slobodno mogu da žive u ovom gradu. Zar nam ništa više nije sveto? Zar oni koji su žrtvovali život za dobrobit svih nas ne zaslužuju da imaju najljepše spomen obilježje? Spomen obilježje koje će biti ponos ovog grada i mjesto na koje ćemo dolaziti sa dostojanstvom i poštovanjem prema njihovoj žrtvi, mjesto na kojem će se okupljati mladost i učiti o tome ko su bili ti ljudi i koliko je velika bila njihova žrtva. A jeste bila velika, taman toliko koliko su mali i jadni ti koji su ga oskrnavili. Oštro osuđujemo ovaj čin i vjerujemo da će počinioci biti vrlo brzo uhvaćeni i procesuirani! Ipak, ostaje gorak ukus u ustima i nemoć pred činjenicom da su, nažalost, među nama i oni koji ne cijene ili nisu još naučili da cijene vrijednost ovih ljudi, naših heroja, kao ni mjesta koje podižemo njima u spomen", oglasili su se iz kantonalne vlade.

Podsjetimo da su za izgradnju spomen obilježja osigurana sredstva u kantonalnom budžetu, a projekt izgradnje se realizuje u dvije faze, u prvoj fazi izdvojeno je oko 63.000 KM, dok druga faza košta oko 80.000 KM.