Crna hronika
12

Rukovodioci Famus gradnje tvrde da nisu krivi za nesreću na gradilištu

Piše: E. F.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rukovodioci firme Famus gradnja 3 te odgovorna osoba nadzornog organa Zarka d.o.o. izjasnili su se danas pred sudijom za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenkom Ružićem da se ne osjećaju krivima za krivična djela koja im se stavljaju na teret, a koja su dovela do smrti dvojice radnika prilikom obrušavanja skele i oplate na gradilištu ove firme.

Tragedija se dogodila 28. januara ove godine na gradilištu poslovnog objekta Bauherc, na uglu ulica Hiseta bb i Kotromanića, kada je došlo do obrušavanja dijela stambeno-poslovnog objekta, odnosno oplate i velike količine betona na čijem su izlijevanju radili radnici.

Sa objekta su tada pala tri radnika ove kompanije. Razim Halilović i Enes Halilović, obojica iz Tešnja, ostali su mrtvi na mjestu, dok je Nevzet Halilović teško povrijeđen.

Direktor Famus Gradnje 3 Kemal Karahmet, tehnički direktor Miralem Jahić i zamjenik koordinatora na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Dženan Hadžan te Zijad Imamović, nadzorni inžinjer i odgovorna osoba u ime nadzornog organa Zarka d.o.o. Sarajevo, uhapšeni su nedugo nakon nesreće te im je određen pritvor. No, ubrzo su pušteni na slobodu.

Istraga je rezultirala optužnicom protiv ove četiri osobe kojim se na teret stavljaju teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine u vezi sa krivičnim djelom nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova.

Nakon izjašnjenja o krivici, u zakonski predviđenom roku trebalo bi uslijediti i suđenje optuženima.