Crna hronika
23

Rudarska nesreća u Banovićima: Neizvjesna sudbina jednog rudara koji je ostao zatrpan

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Rudar Nermin Šehić ostao je zarobljen u jami Omazići Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići, potvrdio je Ibrahim Lapandić tehnički direktor RMU Banovići.

Lapandić je kazao kako je uz Nermina Šehića u rudniku bilo još deset rudara koji su na svu sreću uspjeli izađi. Šehić se nažalost vratio kako bi spasio mašinu. On je rekao i da još uvijek ne raspolaže informacijama da li je zarobljeni rudar živ.

"Oko 12 sati došlo je do prelamanja krova prilikom pripreme za izradu prostorije za mehanizovano čelo. Radilo je 10 rudara, a vidjevši da krov popušta, uspjeli su se izvući svi osim rukovodioca mašinom koji je ostao i pokušao spasiti mašinu. Nije se na vrijeme mogao izvući i neizvjesno je šta se s njim dogodilo", rekao je Lapandić.

Istakao je da je zatrpan dio prostorije u dužini od 10 metara.

"Ekipe rade na raščišćavanju i pokušavaju što prije doći do rudara koji je ostao odsječen. Teško taj proces ide, ali više informacija ćemo znati kada rudarski inspektor izađe iz jame", kazao je Lapandić.

Ispred RMU Banovići nalazi se veliki broj novinar, a rudari koji su uspjeli izaći iz rudnika nisu davali nikakve izjave medijima.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, na mjesto nesreće oko 17 sati i 50 minuta stigao je i ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović.

Podsjećamo, danas oko 11:30 došlo je do urušavanja stropa u dijelu čela Stari rad u RMU Banovići. Još uvijek nisu poznati uzroci ove nesreće.