|

RTRS i bivši urednik moraju platiti 5.000 KM novinaru Vladimiru Kovačeviću zbog klevete

RTRS i bivši urednik moraju platiti 5.000 KM novinaru Vladimiru Kovačeviću zbog klevete
19
M. N.
16.1.2020. u 16:04
6
komentara
19

dijeljenja
RTRS i bivši urednik moraju platiti 5.000 KM novinaru Vladimiru Kovačeviću zbog klevete Vladimir Kovačević nakon napada
Osnovni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom je JP RTRS i bivšem glavnom uredniku programa Siniši Mihailoviću naloženo da plate pet hiljada KM novinaru Vladimiru Kovačeviću zbog klevete.
Kovačević je 18. septembra 2018. godine podnio tužbu protiv RTRS-a i urednika zbog klevete i tražio iznos od 9.950 KM. On je postao poznat široj bh. javnosti jer je bio žrtva brutalnog napada koji je okvalifikovan kao pokušaj ubistva, a za koji se terete Marko Čolić i Nedeljko Dukić. Napad se dogodio 26. augusta 2018. godine kada se vraćao kući nakon izvještavanja o skupu "Pravda za Davida", u naselju Obilićevo. Dvojac mu je nanio povrede glave metalnim šipkama nakon čega je hospitalizovan u UKC RS.U tekstu pod nazivom "Puzajući državni udar u Republici Srpskoj", koji je RTRS prenio nakon napada, navodi se da je Kovačević dobio 80 hiljada KM od USAID-a te da je sklon opoziciji.

"Plasirane su razne lažne priče o ovom slučaju, i sada su procijenili da direktan udar na porodicu najviše diskredituje. I ovaj posljednji slučaj napada na novinara naklonjenog opoziciji služi u istu svrhu, da se animiraju širi društveni slojevi i da se pozove na odbranu od navodne diktature Dodika i njegove stranke. Za tog novinara se zna da je nedavno od USAID-a dobio osamdeset hiljada dolara za nekakav internet portal i da ti portali, otkad su te pare upumpane, niču kao pečurke poslije kiše", navodilo se u tekstu.

Kovačević je demantovao tu vijest navodeći da je tekst ugrozio njegovu i sigurnost njegove porodice.

Sud je odbio da mu se isplati zakonska zatezna kamata od dana podnošenja tužbe do dana presude. Tuženima je presuđeno i da plate troškove parničnog postupka u iznosu od 890 KM.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...