Novi troškovi
82

Ročište Sanjinu Sefiću trajalo 10 minuta, advokati odustali od saslušanja ostalih optuženih

Piše: M. N.
Arhiv (Foto: K. S./Klix.ba)
Arhiv (Foto: K. S./Klix.ba)
Ročište Sanjinu Sefiću i ostalima ponovo je trajalo samo 10 minuta. Advokati su odustali od saslušanja optuženih Sare Sefić, Dine Alića i Amara Salihovića koje se tereti da su pomogli Sanjinu Sefiću u bijegu nakon saobraćajne nesreće u kojoj su stradale studentice Selma Agić i Edita Malkoč.

Advokat Kerim Čelik priložio je nalaz vještaka saobraćajne struke koji će biti saslušan na narednom ročištu zakazanom za četvrtak, 21. juna.

Podsjetimo, Sanjin Sefić na svako ročište dolazi iz KPZ-a Zenica, što iziskuje troškove, jer prijevoz obavlja Sudska policija KS.

Također, svako ročište koje se održi, bez obzira na dužinu trajanja, podrazumijeva dodatne troškove koji nerijetko idu na teret budžeta, odnosno građana.

Ranije smo objavili kako sudovi u BiH godišnje potroše skoro 11 miliona KM na advokate po službenoj dužnosti, što je opet novac iz budžeta.

U sve navedeno nije uračunata bol i patnja koju prolaze porodice stradalih djevojaka, a čiji očevi svaki put dolaze z Bugojna i Bosanske Krupe s nadom da će se suđenje konačno okončati, a oni dočekati pravdu za svoje kćerke.

Treba istaći i to je da je ovo ponovljeni sudski postupak, jer se krajem prošle godine ročište nije održalo mjesec dana. Neozbiljnost su pokazali i advokati koji su propuštali ročišta, zbog čega su im bile izrečene novčane kazne, nakon čega su se žalili i žalbe su im većinom prihvaćene. Posljednja kazna izrečena je Rusmiru Karkinu zbog nepojavljivanja na ročištu 23. maja, u iznosu od 4.000 KM.