{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Provaljeno u objekat Gazi Isa-begove kudret pećine

F
29.3.2010. u 21:32
0
6
Provaljeno u objekat Gazi Isa-begove kudret pećine
0
Provaljeno u objekat Gazi Isa-begove kudret pećine
Foto: Ilustracija
U jutarnjim satima u ponedjeljak ponovno je izvršena nasilna provala u objekt Gazi Isa-begove Kudret pećine, dijela kompleksa Isa-begove zavije na Bentbaši.
Provalu je uz podršku nekoliko kriminogenih osoba izvršio Muhamed Kadić zvani Hamo (vlasnik bivše SUR Toplik), te je izvršio promjenu brava na više ulaznih vrata u objekat usprkos činjenicu da je izgubio pravo na korišćenje prostora još sredinom prošle godine, da je ugovor o korištenju pećine raskinut od strane Općine Stari Grad i premda je Fondacija Isa-beg izvršila građevinske i druge radove na zaštiti prostora pećine i mezarja o svom trošku, saopšteno je iz spomenute Fondacije.

Imenovani je uništio ulazna vrata, natpise kojim su obilježavani tekija, mevlevijsko mezarje i ostali sadržaji u zaviji, a trenutno stanje unutrašnjosti pećine nije poznato.

Pripadnici PU Stari Grad izvršili su uviđaj na mjestu događaja te fotografisali oštećenja, ali nisu udaljili Kadića i ostale provalnike iz objekta.

U objektu pećine nalazi se više vrijednih historijskih artefakata, audio-vizuelna oprema, ozvučenje i rasvjeta te tekijski inventar, sve vlasništvo Fondacije Isa-beg, a koje su predate na skrbništvo Općini Stari Grad i Rijasetu Islamske zajednice BiH još u novembru 2009. godine.

Napominjemo da je nadzor i čuvanje objekta na prijedlog fondacije Isa-beg prije nekoliko mjeseci preuzela Općina Stari Grad, a da je isti u nadležnosti Islamske zajednice BiH i Tarikatskog centra Sarajevo.

Fondacija za obnovu i rekonstrukciju Gazi Isa-begove zavije ovim putem zahtijeva od svih državnih, a prvenstveno policijskih i sudskih organa da odmah zaštite ovo javno dobro i nacionalni spomenik BiH - nulte kategorije, ali i aktiviste fondacije i vjernike od kriminogenih skupina koje operišu na prostorima ove općine i već mjesecima ugrožavaju naše živote i vakufsku imovinu.

Isa-beg fondacija apelira na savjest svih građana Sarajeva, a posebno vjernika da pomognu da se ovaj zulum odmah zaustavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: