{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Provaljeno u objekat Gazi Isa-begove kudret pećine

F
29.3.2010. u 21:32
0
6
Provaljeno u objekat Gazi Isa-begove kudret pećine
0
Provaljeno u objekat Gazi Isa-begove kudret pećine
Foto: Ilustracija
U jutarnjim satima u ponedjeljak ponovno je izvršena nasilna provala u objekt Gazi Isa-begove Kudret pećine, dijela kompleksa Isa-begove zavije na Bentbaši.
Provalu je uz podršku nekoliko kriminogenih osoba izvršio Muhamed Kadić zvani Hamo (vlasnik bivše SUR Toplik), te je izvršio promjenu brava na više ulaznih vrata u objekat usprkos činjenicu da je izgubio pravo na korišćenje prostora još sredinom prošle godine, da je ugovor o korištenju pećine raskinut od strane Općine Stari Grad i premda je Fondacija Isa-beg izvršila građevinske i druge radove na zaštiti prostora pećine i mezarja o svom trošku, saopšteno je iz spomenute Fondacije.

Imenovani je uništio ulazna vrata, natpise kojim su obilježavani tekija, mevlevijsko mezarje i ostali sadržaji u zaviji, a trenutno stanje unutrašnjosti pećine nije poznato.

Pripadnici PU Stari Grad izvršili su uviđaj na mjestu događaja te fotografisali oštećenja, ali nisu udaljili Kadića i ostale provalnike iz objekta.

U objektu pećine nalazi se više vrijednih historijskih artefakata, audio-vizuelna oprema, ozvučenje i rasvjeta te tekijski inventar, sve vlasništvo Fondacije Isa-beg, a koje su predate na skrbništvo Općini Stari Grad i Rijasetu Islamske zajednice BiH još u novembru 2009. godine.

Napominjemo da je nadzor i čuvanje objekta na prijedlog fondacije Isa-beg prije nekoliko mjeseci preuzela Općina Stari Grad, a da je isti u nadležnosti Islamske zajednice BiH i Tarikatskog centra Sarajevo.

Fondacija za obnovu i rekonstrukciju Gazi Isa-begove zavije ovim putem zahtijeva od svih državnih, a prvenstveno policijskih i sudskih organa da odmah zaštite ovo javno dobro i nacionalni spomenik BiH - nulte kategorije, ali i aktiviste fondacije i vjernike od kriminogenih skupina koje operišu na prostorima ove općine i već mjesecima ugrožavaju naše živote i vakufsku imovinu.

Isa-beg fondacija apelira na savjest svih građana Sarajeva, a posebno vjernika da pomognu da se ovaj zulum odmah zaustavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: