Potvrđeno u Tužilaštvu BiH
0

Pronađena tijela Tolića i Ajdarija

Sarajevo-x.com
Tolić i Ajdari su nestali u martu
(Foto: Tužilaštvo BiH)
Istražitelji su danas na području Ivan Sedla, općina Hadžići, pronašli posmrtne ostatke dvije osobe, a nađeni dokazi ukazuju na to da se vjerovatno radi o tijelima Marija Tolića i Vernera Ajdarija. Ovu vijest prvi je ekskluzivno objavio naš portal, a potvrdilo ju je nekoliko sati kasnije i Tužilaštvo BiH.

Operativni tim Tužilaštva BiH, u koordinaciji sa Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, zajedno sa policijskim radnicima SIPA-e, Federalne Uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, danas je na lokalitetu Glasinac, na području Ivan Sedla, općina Hadžići, izvršio pretragu terena prilikom koje su pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe.

Aktivnosti operativnog tima je koordinirao glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Milorad Barašin. Prema prvim nalazima, pronađena tijela su posmrtni ostaci Marija Tolića i Vernera Ajdarija, nestalih prije više mjeseci, posljednji put su viđeni u martu ove godine. Identitet osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni, bit će precizno utvrđen forenzičkim analizama. Na leševima su pronađeni tragovi djelovanja vaternog oružja.

Za ubistva Tolića i Ajdarija osumnjičena je organizirana kriminalna grupa na čelu sa osumnjičenim Zijadom Turkovićem. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih pripadnika ove zločinačke organizacije.

Podsjetimo, istražitelji su nedavno na Bjelašnici pronašli i tijela brutalno ubijene Marije Cortez Salas koja je u momentu ubistva bila trudna, te Mithata Mekića zvanog Miki s kojim je navodno bila u vezi i čije je dijete nosila.

Turkovića povezuju i sa ubistvom Emira Hadžića iz Mostara, kao i pljačkom Cargo centra Aerodroma Sarajevo.

Oleg Čavka na sjednici Suda BiH prilikom obrazlaganja razloga za produženje pritvora Muameru Zahitoviću i Esmiru Ferizoviću, osumnjičenim članovima zločinačke grupe Zijada Turkovića, naveo je da se ova grupa, osim za ubistva pet osoba, međunarodne preprodaje droge, te razbojništva na Sarajevskom aerodromu, iznude i pranja novca, sumnjiči i za pokušaj ubistva Mensura Aljičevića, Dragana Perišića Bejbija i Anesa Kurbegovića, kojem je svojevremeno "zolja" ispaljena na kuću. Čavka je tad također naveo da se uskoro očekuje pronalazak tijela ubijenih Marija Tolića i Vernera Ajdarija.