Okružni sud Prijedor
90

Produžen pritvor policajcu koji se tereti za svirepo ubistvo djevojke prije 13 godina

Piše: M. N.
Okružni sud u Prijedoru produžio je pritvor za još tri mjeseca policajcu Goranu Jeličiću koji je osumnjičen za ubistvo Irene Predojević prije 13 godina.

Pritvor mu je produžen zbog bojazni da bi njegovim puštanjem na slobodu došlo do uznemirenja javnosti te zbog toga što je riječ o krivičnom djelu teškog ubistva za koje se može izreći zatvorska kazna od 10 i više godina. Također, postoji bojazan da bi mogao uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke.

Jeličić je uhapšen 10. novembra prošle godine u Bosanskoj Dubici, a tada je i suspendovan na poziciji policijskog službenika Policijske stanice Bosanska Dubica.

Irena Predojević je ubijena u noći između 6. i 7. augusta 2005. godine kada se nakon noćnog izlaska vraćala kući. Prema nezvaničnim informacijama, poznavala je Jeličića te je kobne večeri sjela u njegov automobil kako bi je prevezao do kuće. Nedaleko od porodične kuće uhapšeni ju je odvezao na obližnji put i zadavio. Kako bi sakrio tragove, tijelo je polio benzinom i spalio.

Ovaj zločin šokirao je javnost, a porodica je godinama tragala za istinom i pravdom. Nakon hapšenja policijskog službenika i poznatog trenera karatea uslijedio je novi šok. Pretresom njegove kuće pronađena je veća količina oružja, municije, eksplozivnih materijala i druga borbena sredstva velike razorne moći. Za sve navedeno nije imao dozvolu pa mu se na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i promet oružja ili eksplozivnih materija.