{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pričvrstite bolje registarske tablice na svom vozilu, automafija dolazi po njih

14.3.2014. u 12:01
0
39
Pričvrstite bolje registarske tablice na svom vozilu, automafija dolazi po njih
0
Pričvrstite bolje registarske tablice na svom vozilu, automafija dolazi po njih
Foto: Ilustracija
Policijski organi u BiH se suočavaju sa nizom problema kada je u pitanju pronalazak ukradenih vozila.
Prošle godine u Federaciji BiH je ukradeno 1.228 vozila, dok je rasvijetljeno svega 78 ranijih krivičnih djela ove vrste. Slična situacija je u RS-u, gdje su prošle godine zabilježena i dva slučaja lažnog prijavljivanja krađe vozila, a 2012. godine čak 18 takvih slučajeva.

Jedna od uspješnih metoda koju koristi automafija kako bi prikrila svoje tragove jeste skidanje registarskih tablica sa parkiranih vozila i njihovo postavljanje na vozila ukradena na drugim lokacijama, što je sve učestalija pojava u BiH. Na ovaj način se relativno "sigurno“ prevoze ukradena vozila sa jedne lokacije na drugu.

Građani često zakasne u prijavljivanju krađe

"Vrlo često otuđenje registarskih tablica se prijavljuje policijskim službenicima i nekoliko dana poslije otuđenja, tako da u momentu kada izvršioci prevoze otuđeno vozilo sa jednog mjesta na drugo koristeći otuđene registarske tablice, ne postoji zvanična potraga za registarskim tablicama, tako da se ovakva vozila od strane policijskih službenika i ne zaustavljaju“, rekao je za Klix.ba Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

Naglašava da je jedan od razloga skidanja registarskih tablica i njihovo postavljanje na vozila koja ne mogu biti legalizovana u BiH, ali i to da se koriste kao zamjena za pripadajuće tablice na pojedinim vozilima kako bi njihovi vlasnici izbjegli plaćanje kazni za počinjene prekršaje, odnosno kako bi onemogućili stvarno utvrđivanje identiteta, kako vozila tako i njegovog vlasnika.

Brojni problemi u borbi protiv automafije

Policijske agencije u BiH se susreću i sa brojnim drugim problemima pri razotkrivanju ovih krivičnih djela, jer mnogi od počinilaca koriste visoko specijaliziranu opremu, a česti su i slučajevi drumskog razbojništva, gdje pojedinci pod prijetnjom vatrenim oružjem istjeruju vlasnike vozila i odvoze se u nepoznatom pravcu. Osim toga, pojedina vozila se zbog nemogućnosti prebacivanja preko granice, rasklapaju i sijeku na auto-otpadima, što policijskim organima u BiH dodatno otežava rasvjetljavanje ovih krivičnih djela.

U Kantonu Sarajevo je prošle godine ukradeno 800 vozila, što je daleko najviše u BiH. U MUP-u KS ističu da svakodnevno ostvaruju saradnju sa ostalim policijskim agencijama u BiH, sa kojima razmjenjuju informacije i zajednički provode istrage protiv organizovanih grupa i pojedinaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: