Crna hronika
2

Pri kraju suđenje vozaču Hitne pomoći koji je vozilom udario dječaka u Vogošći

Klix.ba
Završna riječ na suđenju vozaču Hitne pomoći Adnanu Salčinu zakazana je za 20. juna u Općinskom sudu u Sarajevu.
Raskrsnica na kojoj je udaren dječak
Raskrsnica na kojoj je udaren dječak
Vozaču se sudi jer je prije tri godine upravljajući vozilom Hitne pomoći udario dječaka biciklistu Harisa Tvrtkovića. Salčin je, bez pacijenta u vozilu, zaobišao kolonu vozila koja je stajala ispred crvenog svjetla na semaforu u Vogošći i udario Harisa.

Od tada je dječak nepokretan, bez mogućnosti da govori i normalno obavlja fiziološke potrebe. Imao je niz operacija koje su platili dobri ljudi ali ne i institucije.

Tokom prvog suđenja sudija je u obzir uzeo samo svjedočenja svjedoka odbrane vozača Hitne pomoći zbog čega je Kantonalni sud vratio postupak na početak.

U ponovljenom suđenju protiv Salčina svjedočio je i dječak. On je potvrdio da je vozač Hitne pomoći prošao kroz crveno. Haris je upitan koje je svjetlo bilo na semaforu u trenutku dok je on na biciklu prolazio raskrsnicu na što je on pokazao zeleni flomaster od ponuđenih tri: zeleni, žuti i crveni.

Haris i njegovi roditelji i pored teškog perioda koji je posljedica teške nesreće, nisu željeli osvetu nego pravdu koju kao i mnogi u ovoj zemlji čekaju dugo, predugo. Ipak, sve dok čekaju nadaju se da će ona ipak stići i to ne samo zbog njih nego i zbog drugih učesnika u saobraćaju koji bi se mogli naći na putu neodgovornim vozačima.