Crna hronika
28

Preživjeli putnici autobuske nesreće kod Foče: Gledali smo smrti u oči

Piše: M. Nukić
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Univerzitetskoj bolnici u Foči sinoć je smješteno 13 povrijeđenih iz stravične saobraćajne nesreće koja se dogodila u mjestu Dučela, kada je oko 23 sata u provaliju sletio autobus kompanije Centrotrans iz Istočnog Sarajeva.

Ekipa portala Klix.ba je posjetila fočansku bolnicu, gdje se ljekari brinu o povrijeđenima.

"Bolnica je primila sve povrijeđene sinoć negdje oko 24 sata. Njih 12 je smješteno na Hirurgiju, a jedna žena je smještena na Odjel intenzivne njege. Svi su stabilni, tokom noći i jutros smo završili sve dijagnostičke pretrage. Neki već mogu ići kućama s obzirom na to da se ne radi o teškim povredama. Žena koja je na Intenzivnoj njezi će ostati u bolnici neko vrijeme", kazao je novinarima direktor Univerzitetske bolnice u Foči Veljko Marić.

On je potvrdio i to da su tijela tri žene koje su poginule u saobraćajnoj nesreći dovezena u mrtvačnicu te bolnice.

Jedan od putnika koji je putovao za Tivat kaže kako je autobus vozio polako, ali da put nije bio očišćen od snijega i leda.

"U jednom momentu došli smo do uzbrdice, autobus nije mogao izaći, vratilo ga je nazad i tu se odigrala ova strašna scena. Sletjeli smo u provaliju nekih dvadesetak metara. ja sam ispao iz autobusa koji je prešao preko mene, ali sam sve vrijeme bio pri svijesti. Nažalost, ove tri djevojke nisu preživjele. Kada je autobus sletio u provaliju ja sam uspio izaći gore na cestu četveronoške. Pomogao sam jednoj djevojci da izađe gore do puta, zvali smo policiju i oni su odmah došli. Nakon pola sata je došla i Hitna pomoć", kaže Njegoš Terić, jedan od povrijeđenih putnika.

Gledali smo smrti u oči, kaže drugi putnik s kojim smo razgovarali u fočanskoj bolnici. Priča nam kako su putnici pokušavali pomoći jedni drugima.

"Jednu ženu smo uspjeli izvući. Sišli smo ponovo do autobusa, jedna djevojka je davala znake života ranije, ali kada smo se ponovo vratili, bila je mrtva. Bila je ispod autobusa, nismo je mogli izvući. Bila je noć, užasan mrak, katastrofa! Inače ja radim u Crnoj Gori i krenuo sam na posao", rekao je jedan od putnika.

Na mjestu nesreće je bila i dežurna tužiteljica iz okružnog tužilaštva u Trebinju koja vodi istragu. Tijela su izvučena danas prije podne, kao i autobus. Nad tijelima će biti obavljene obdukcije, kao i određena vještačenja autobusa, kako bi se ustanovile sve okolnosti pod kojima je došlo do nesreće.