|

Prevarant iza rešetaka: Eldin Komad prebačen u KPZ Mostar

Prevarant iza rešetaka: Eldin Komad prebačen u KPZ Mostar
0
Piše: E. F.
20.1.2015. u 14:59
16
komentara
0

dijeljenja
Prevarant iza rešetaka: Eldin Komad prebačen u KPZ Mostar Eldin Komad (Foto: MUP ZHK)
Eldin Komad iz Čapljine, najtraženiji prevarant u našoj zemlji poznat i po nadimku Nino, konačno je iza rešetaka.
Naime, nakon što je jučer uhapšen u Sarajevu po potrazi Općinskog suda u Ljubuškom, sudska policija je Komada prevezla u Kazneno-popravni zavod u Mostaru, a pošto mu je Općinski sud u Ljubuškom odredio jednomjesečni pritvor.

Inače, Kantonalno tužilaštvo Zapadno-hercegovačkog kantona podiglo je dvije optužnice protiv prevaranta. U oba slučaja na prevaru se domogao laptopa koje je potom prodao.

U prvom slučaju se predstavljao kao uposlenik Parlamenta BiH, a u drugom uposlenik Ministarstva odbrane BiH. Vlasnicima je kazao kako će po laptop poslati uposlenike brze pošte sa ugovorom o kupoprodaji. Nakon što bi preuzeo laptop, prodavcu bi lično on, odjeven kao poštar, predao lažni kupoprodajni ugovor, a potom pobjegao sa plijenom.

Posljednja prijavljena prevara koju je Komad počinio dogodila se u Doboju prije desetak dana i to na isti način. Naime, on se početkom ovog mjeseca u nastojanju da se domogne iPhonea 6, čija je prodaja oglašena na internetu, pretvarao najprije da je uposlenik DGS-a (sada Granične policije BiH op. a.) kada je nazvao prodavca i kazao mu da želi kupiti mobitel. Nakon što su se dogovorili da će mobitel preuzeti brza pošta, sam je došao na vrata prodavca odjeven kao poštar. Nakon što je preuzeo telefon pobjegao je u iznajmljenom automobilu. Oštećeni je shvatio prevaru, ali je već bilo kasno.

Desetak dana kasnije lociran je u Sarajevu, te uhapšen po potrazi Općinskog suda u Ljubuškom. Kako saznajemo, posljednjih dana krio se u jednom sarajevskom hotelu.

Inače, prevare Komada, koji je bivši zaposlenik međunarodnih snaga, su brojne i mnoge policijske uprave u FBiH trgaju za njim. Posljednji put je uhapšen u oktobru prošle godine i to kada je u Kladnju, predstavljajući se kao federalni tržišni inspektor, varao u privatnim trgovačkim objektima tako što je, nakon što navodno pronađe greške u radu u tim objektima, tražio novac kako ih ne bi prijavio nadležnim organima.

Varao je i rent-a-car agencije, obične građane kojima je obećavao zaposlenje za novac, ugostitelje... Hapšen je nekoliko puta, pa čak i osuđivan, ali se opet našao na slobodi.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...