Akcija Mreža IV
20

Pretresi u Kaknju, Ilijašu i Bihaću zbog droge, oružja i trgovine ljudima

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Policijski timovi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, jutros su započeli istovremene pretrese na devetnaest lokacija u Kaknju i dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća.

Glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Alić je kazala da se radi o opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva "Mreža IV", koju provodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Akcija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija te trgovine ljudima.

"Aktivnosti u okviru akcije 'Mreža IV' se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te se postupa po naredbama Kantonalnog suda u Zenici, Općinskog suda u Zenici i Općinskog suda u Bihaću. Ova akcija predstavlja nastavak operativnih akcija 'Mreža I', 'Mreža II' i 'Mreža III', koje su provedene u 2016., 2017. i 2019. godini, i u okviru kojih je izvršeno desetine pretresa, veći broj osumnjičenih je lišen slobode te su pronađene i oduzete znatne količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela, koja su počinile strane osobe koje su bile meta operativnih akcija", kazala je Alić.

Više o detaljima i rezultatima akcije bit će poznato po okončanju naznačenih aktivnosti koje su još uvijek u toku.