Poznati ugostitelj
305

Preminuo Šefkija Isanović, vlasnik kultne sarajevske kafane "Sirano"

N. V.
Poznati sarajevski ugostitelj i vlasnik kultne kafane "Sirano" Šefkija Isanović preminuo je u ponedjeljak, 26. juna u 87. godini.

Isanović je sahranjen u utorak, a od njega su se i na društvenim mrežama oprostile brojne poznate ličnosti. Među njima su glumac Nermin Tulić te pisac Predrag Finci.

Tulić mu se zahvalio na onome što je učinio za njega i njegovu porodicu u vrijeme opsade Sarajeva dok se Finci oprostio tekstom o lijepim vremenima u Isanovićevoj kafani.

Šefkija Isanović je rođeni Sarajlija koji je nakon završetka dva fakulteta - historije i prava, odlučio otvoriti kafanu. Sirano je držao duže od 50 godina, u blizini Narodnog pozorišta Sarajevo, a za to vrijeme postao je poznat u gradu.

Sarajlija Zihar Džambić je u svom tekstu o Davorinu Popoviću, koji je često sjedio u Siranu, dotakao se i vlasnika ovog prostora za kojeg je napisao: "Otac Isanović Šefkije bio je pekar i držao pekaru u jednoj sarajevskoj mahali. Šefkija nije htio biti pekar nego se školovao te stekao diplomu i zvanje profesora historije".

U njegovu kafanu su dolazile brojne poznate ličnosti, najviše iz svijeta kulture, s obzirom na blizinu pozorišta.

Tako su njegovi prijatelji bili Safet Isović, Abdulah Sidran, Mersad Berber, Ibro Ljubović, Safet Zec, Muhamed Filipović. Dolazili su mu i poznati srbijanski pjevači kao što su Toma Zdravković i Silvana Armenulić, kao i neki političari poput Uglješe Uzelca i Ante Sučića. Među sportistima najčešći gosti su bili Mirza Delibašić i Asim Ferhatović.