Crna hronika
18

Predložen pritvor za pripadnike MUP-a TK Aljukića, Kurtića, Matovića i Đulovića

Piše: D. Brkić
Vedran Matović
Nakon što su jučer uhapšeni u akciji federalne uprave policije (FUP), Kantonalno tužilaštvo TK je od Općinskog suda u Tuzli zatražilo određivanje mjere jednomjesečnog istražnog pritvora za Samira Aljukića (44), Jasmina Kurtića (43), Vedrana Matovića (42) i Adnana Đulovića (39) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao pripadnici MUP-a TK počinili veći broj krivičnih djela.

Podsjetimo, Aljukić je 2014. godine bio v.d. komesar MUP-a TK, a nakon smjene postavljen je na poziciju načelnika Sektota uniformisane policije MUP-a TK, Jasmin Kurtić, zvani Kurta, je zaposlenik operativnog centra MUP-a TK, a Vedran Matović i Adnan Đulović službenici Policijske stanice Istok PU Tuzla.

"Aljukić i Kurtić su osumnjičeni da su, obavljajući različite rukovodne pozicije u MUP-u TK u dužem periodu, kršeći pravilnike ovog ministarstva, počinili krivično djelo protivzakonito posredovanje u produženom vremenskom trajanju u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja. Matović i Đulović su osumnjičeni da su kao policajci u PS Istok Tuzla počinili krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave“, navodi se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva TK.

Osumnjičeni su u periodu od oktobra 2011. godine do septembra 2013. godine iskoristili svoj položaj u MUP-u TK, pogotovo Aljukić i Kurtić koji su bili na rukovodećim pozicijama, odnosno kao komandir i zamjenik komandira PS Istok Tuzla, po prethodnom dogovoru sa Aljukićem, obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače većeg broja firmi čija su vozila, prilikom kontrole saobraćaja, policajci upućivali na vanredni tehnički pregled a na kojima su utvrđene određene nepravilnosti. Prekršajni nalozi su dostavljani Aljukiću ili Kurtiću, a policajci su vlasnike firmi upućivali da obave razgovore sa njima kako bi zaustavili prekršajne postupke uz određene naknade za to. Kada je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a TK dobila informacije o ovim radnjama, osumnjičeni su pokrenuli izdavanje istih prekršajnih naloga, iako su znali da je nastupila apsolutna zastarjelost njihovog podnošenja.

"Aljukić i Kurtić su osumnjičeni i da su, obavljajući različite rukovodne pozicije u MUP-u TK u dužem periodu, samostalno počinili određeni broj radnji koje se odnose na pomenuta krivična djela. Također, Matović i Đulović su osumnjičeni i da su, kao policajci u PS Istok Tuzla, zajedno počinili određeni broj radnji koje se odnose na pomenuta krivična djela“, navodi se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva TK.

Federalna uprava policije je Tužilaštvu dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu te ih predala u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.