Crna hronika
2

Požar na ergeli konja u Rakovici, pričinjena velika materijalna šteta

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Više objekata na ergeli konja u Rakovici izgorilo je sinoć u požaru koji je izbio oko 22 sata, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u Kantona Sarajevo.

Prema riječima dežurnog operativnog u MUP-u Kantona Sarajevo, nijedna životinja nije povrijeđena, ali je na objektima pričinjena velika materijalna šteta.

Vatrogasci su na mjesto događaja izašli sa pet vozila i 18 ljudi, a posljednja njihova ekipa se iz Rakovice vratila tek jutros u 7:45 sati.

"Požar je lokalizovan u 23:25 sati, ali je do tri sata ujutro vršeno raskopavanje i dalje gašeno požarište. Ipak, naše su ekipe ostale i nakon toga iz predostrožnosti, te se posljednja ekipa vratila tek jutros u 7:45 sati", rečeno je za Klix.ba u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Kantona Sarajevo.

Na uviđaj su jutros izašli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, te sudski vještak protupožarne zaštite.

Instruktorica jahanja na ergeli "Zemlja prijateljstva i mira" Ramija Mujić za Klix.ba je kazala da je ona, zajedno sa još jednim momkom koji je trenirao, jučer posljednja napustila ergelu. Nepuna tri sata poslije sve je izgorjelo. "Kao i svaki put sam provjerila je li sve uredu, i kada sam se uvjerila da jeste, napustila ergelu. Ipak, nepuna tri sata kasnije sve je izgorjelo. Vatra se proširila velikom brzinom i vatrogasci nisu mogli ništa učiniti. Još uvijek ne znamo šta je uzrok požara, a, naravno, voljeli bismo da znamo. Tu je i policija te se nadamo da će oni, zajedno sa vještakom, ustanoviti šta je uzrok požara", kazala je Mujić.

Dodala je kako su svih 10 konja, magarac, poni i pas u trenutku požara bili vani i nisu bili ugroženi. "Sve životinje u ljetnom periodu su obično vani, na livadi, i tako je bilo i ovoga puta. Što se tiče objekata koji su izgorjeli, šteta je totalna", zaključila je naša sagovornica.

Ona je podsjetila kako je ergela prije godinu i po također pretrpjela materijalnu štetu, kada se urušio krov na hali za jahanje.