Šumsko područje
44

Požar i dalje aktivan u Tuzli: Vatrogasci daju sve od sebe, vatru gasi i vojni helikopter

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Helikopter Oružanih snaga BiH od ranih jutarnjih sati angažovan je na gašenju požara koji je aktiviran u tuzlanskim Vilušićima. Na terenu su i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzle koji su uspjeli lokalizirati požar te spriječiti njegovo širenje prema stambenim objektima.

Tuzlanski vatrogasci u protekla tri dana imaju pune ruke posla, a iza njih su i dvije neprospavane noći. Požare u šumskim predjelima Tuzle koji se nalaze u naseljima Krojčica, Ilinčica, Kužići, Ravna Trešnja, Smajići, Paša Bunar i Husino uspjeli su u cijelosti ugasiti, ili staviti pod kontrolu, u zavisnosti od predjela.

U noći koja je iza nas tuzlanski i vatrogasci iz Živinica, Srebrenika, Kalesije, Lukavca, Gradačca i Gračanice gasili su veliki požar u naselju Husino. On je u toku noći stavljen pod kontrolu, a na terenu su još uvijek dežurne ekipe zbog moguće pojave novih žarišta.

Međutim, novi požar je buknuo u šumskom predjelu Vilušića gdje je pored vatrogasaca na terenu i helikopter Oružanih snaga BiH.

"Tokom protekle noći uspjeli smo ugasiti sve požare, osim onog koji je aktivan u Vilušićima. Stigao nam je i helikopter Oružanih snaga BiH i nadamo se da ćemo tokom dana uspjeti ugasiti vatru u cijelosti", kazao je za Klix.ba starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla Jasmin Jahić.

Prilično jak vetar pogoduje rasplamsavanju vatre, a požarišta su na nepristupačnim trenima, što otežava djelovanje vatrogasnim ekipama, ali i građanima dobrovoljcima.

U protekla 24 sata vatrogasci su gasili požare u čak deset općina u Tuzlanskom kantonu.

Pored Tuzle, na području Gračanice i Gradačca vatrogasci su gasili nisko rastinje. U Srebreniku su gašeni požari u naselju Seona i Ćehaje gdje je u pitanju bilo nisko rastinje, dok je u naselju Memići na lokalitetu Crveno Brdo riječ o šumi.

Na području Živinica vatrogasci su gasili šumski požar ukupne površine pet hektara, na području Banovića u naselju Brezici gašen je požar niskog rastinja, u Gornjoj Treštenici je bio aktivan požar okvirno 50 dunuma, a u naselju Stražbenica okvirno 13 dunuma šume.

Na području Kalesije vatrogasci su imali dvije intervencije u naselju Gornji Rainci gdje su gasili nisko rastinje, a u Lukavcu pomoćni objekt u Lukavačkoj ulici te nisko rastinje u Turiji i Husklićima.

Na području Sapne gašeno je nisko rastinje, a u Doboj Istoku u naselju Šikarac gorjelo je nisko rastinje na manjoj površini.