KCUS
0

Povrijeđeni u masakru kod Visokog stabilno, ali i dalje životno ugroženi

Sarajevo-x.com
Foto: FTV
Foto: FTV
Povrijeđeni u masakru koji je u petak popodne šokirao Visoko noć su proveli relativno mirno. Prema riječima glasnogovornice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljane Jandrić djeca i odrasli koji su sinoć prevezeni u KCUS jutros su stabilno, ali pod stalnim nadzorom ljekara.

Zbog probodnih rana na crijevima dvoje od četvero povrijeđene djece smješteno je na dječiju hirurgiju, a dvoje na pedijatriju. Svi su u toku noći operisani, a imali su povrede stomaka.

"Ne smijemo zaboraviti da su to mala djeca sa tešim povredama. Vidjet ćemo kako će se izboriti s tim", kazala je Jandrić.

Dvoje odraslih pacijenata nalazi se na odjelu za anesteziju i reanimaciju, dok je počinilac ovog zločina, 40-godišnji Nedim Fejzić, na neurohirurgiji i također je u stabilnom stanju. On je u Centar urgentne medicine dovezen u pratnji policije i stalno je pod policijskim nadzorom. Imao je manji hematom na glavi koji je dreniran.

Na press konferenciji koju je MUP Zeničko-dobojskog kantona održao kasno sinoć potvrđeno je da su tri osobe ubijene, a osam povrijeđeno. Počinilac je prilikom hapšenja pružao otpor i tako je i zadobio povrede grudnog koša i glave.

Policija nije saopštila imena, a prema riječima komšija u selu Hlapčevići kod Visokog, gdje se masakr dogodio, Fejzić, liječeni duševni bolesnik, i žrtve se gotovo i nisu poznavali. On je nedavno doselio u ovo selo, a porijeklom je iz Rogatice. Primijećeno je da se u posljednje vrijeme nasilnički ponašao.

Prema nezvaničnim informacijama Fejzić je mesarskim nožem ubio Zinetu Rožajac (35), Mehmeda Rožajca (74) i Dževadu Bašini (40), a povrijedio Dževada Hercegliju (47), Saliha Kapu (53) i Fatimu Bukvu (31), te četvero djece uzrasta od jedne do četiri godine inicijala S.R (4), E.R (2), E.B (2)i F.B.

Ubica je prvo napao Bašini, a potom u kući Zinete Rožajac ubio njenog svekra pa i nju dok je štitila svoju djecu. Taksistu Saliha Kapu povrijedio je dok ga je ovaj pokušavao savladati. Osim masakra koji je šokirao stanovnike Hlapčevića, sela šest kilometara udaljenog od Visokog, Fejzić je zapalio i jedan automobil.

Nakon završetka policijskog uviđaja u popodnevnim satima bit će poznato više detalja ovog stravičnog događaja.