Kantonalni sud Sarajevo
52

Potvrđena optužnica za ubistvo Harrisa Österdahla: Riječ je o detaljno planiranoj likvidaciji

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv El Oweiti Abdel Majida, Hedberg Oliver Petera i Konrad Tylusa zbog krivičnih djela "Ubistvo" i "Pokušaj ubistva".
Kako se navodi u optužnici Tužilaštva KS, optuženi se terete da su 31. oktobra 2023. godine oko 16 sati i 25 minuta u sarajevskoj općini Ilidža jednog državljanina Švedske, Harrisa Österdahla, usmrtili a drugog ranili.

Optuženi su ubistvo prethodno isplanirali, tako što su prvobitno stigli iz Turske u Sarajevo, iznajmili automobil i stan u Istočnom Sarajevu, kupili električno biciklo i nabavili automat sa prigušivačem. Na dan ubistva, dovezli su se automobilom u naselje Bulevar ispred jedne od zgrada u kojoj je boravio H.L.O.

Optuženi Hedberg Oliver Peter je parkirao automobil i iz prtljažnika izvadio električno biciklo, na koje su optuženi El Oweiti Abdel Majid i Konrad Tylus sjeli i potom se maskirani sa kapuljačama, kačketima i hirurškim maskama, približili ulaznim vratima poslovnih prostorija jednog od marketa ispred kojeg su se nalazili H.L.O. i E. M.

Optuženi Konrad Tylus je na nekoliko metara udaljenosti smanjio brzinu kretanja bicikla, a El Oweiti Abdel Majid iz vatrenog oružja - automata ispalio oko 30 hitaca u H.L.O. i E. M.. Od oko 30 hitaca, 26 je pogodilo H.L.O. od kojih je i preminuo, dok je E.M. zadobio lake tjelesne povrede u predjelu stomaka.

Nakon toga su optuženi pobjegli na područje Republike Srpske.

Nedugo nakon, optužene El Oweiti Abdel Majida i Konrad Tylusa su na području opštine Pale uhapsili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok je optuženi Hedberg Oliver Peter uhapšen na području općine Sokolac. Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila produženje pritvora optuženima, dok je za glavni pretres sudu predloženo saslušanje 20 svjedoka, šest vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza.