Bio pripadnik HVO-a
13

Potvrđena optužnica protiv državljanina Hrvatske za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Mostaru

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Potvrđena je optužnica protiv državljanina Republike Hrvatske Roberta M. zvanog "Roba" (52), sa prebivalištem u Zagrebu, zbog sumnje da je kao pripadnik HVO-a počinio krivično djelo ratnog zločina protiv bošnjačkog civilnog stanovništva tokom rata u BiH.

Optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo HNK 11. septembra 2023. godine, Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti je potvrdio.

"Optužnicom se Robert M. tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u svojstvu pripadnika HVO-a, dana 12.06.1993. godine, u ulici Mahe Đikića u Mostaru, zajedno sa V. M. i G. A., iz zgrade izveo četiri civilne osobe bošnjačke nacionalnosti, koje su vozilom odvezli na Heliodrom, da bi potom, zajedno sa njemu poznatim pripadnikom HVO-a izdvojio dvoje civila i odvezao ih u naselje Podhum u Mostaru, pa nakon izlaska iz vozila u pravcu njih ispalio više metaka iz automatske puške, uslijed čega je M. R. zadobio povrede od kojih je podlegao na licu mjesta, dok je druga osoba zadobila teške po život opasne tjelesne povrede", navode iz Kantonalnog tužilaštva HNK.

Postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, kako navode, on je izvršio ubistvo jedne civilne osobe i nanio povrede tjelesnog integriteta drugoj civilnoj osobi i na taj način počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz preuzetog krivičnog zakona SFRJ.