300 spasilaca
332

Potragu za Aldinom Mulićem otežavaju minska polja kod Maglaja

Piše: E. M.
Pretraga brane na Kanalu (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Stotinupedeset pripadnika Federalne uprave civilne zaštite s oko stotinu volontera te pripadnicima kantonalne i općinske civilne zaštite i pripadnicima Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas će pretražiti oko 110 kilometara toka rijeke Bosne od Zenice do Doboja s ciljem pronalaska mladića Aldina Mulića, koji se 13. decembra utopio u Miljacki.

Oko 300 pripadnika spasilačkih službi već peti dan tragaju za tijelom mladića koji je u noći s utorka na srijedu pao u rijeku Miljacku, a današnjom akcijom bit će pretraženo preko 100 kilometara toka rijeke Bosne.

Akcije se osim na dionici od Zenice do Doboja provode i manjim intenzitetom na potezu Sarajevo - Zenica. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je izjavio da se na terenu nalazi nekoliko timova koji pretražuju po desetak kilometara s obje strane rijeke Bosne od Zenice do Doboja.

"Naišli smo na minska polja u okolini Maglaja i s tih područja timove prebacujemo na druge lokacije i to su novi problemi s kojim se susrećemo na terenu. Naši ljudi su osposobnljeni i veoma je važno da još jednom naglasimo da niko samovoljno ne ide u pretragu terena već da isključivo budu uz naše timove. Mi u svakom trenutku znamo gdje se ko nalazi i na taj način bismo spriječili veće nesreće", izjavio je Solak.

Solak je dodao da timovi rade u izuzetno teškim okolnostima te da osim minskih polja problem predstavlja i vodostaj rijeke Bosne te niske temperature.

"Nikakvu aktivnost na vodi još ne možemo provoditi, osim vizuelno pregledati neke lokacije gdje šaljemo naše kolege iz MUP-a ZDK", rekao je Solak.

Tokom protekle noći vodostaj Bosne kod Visokog je opao za jedan metar, a Solak se nada da će uz to, zajedno s drvećem, biti zaglavljeno i tijelo mladića.

"Veliki broj predmeta se nalazi na obalama i moguće je da tu tijelo bude zaglavljeno. Kolege u Sarajevu vrše potragu od Miljacke do Ilijaša", pojasnio je Solak.

Timovi koji se nalaze na terenu posebnu pažnju posvećuju branama u TE Kakanj, u zeničkom naselju Kanal, a nadgleda se i teren s mostova u Zavidovićima, Maglaju i Doboju.