Augustovske porodilje na provjeri
0

Potraga za majkom koja je ostavila bebu u Domu zdravlja

Piše: D. Brkić
Dom zdravlja u Tuzli
Dom zdravlja u Tuzli
Službenici MUP-a Tuzlanskog kantona intenzivno tragaju za ženskom osobom koja je, u ponedjeljak u jutarnjim satima na Odjelu pedijatrije tuzlanskog Doma zdravlja, ostavila žensku bebu starosti do 10 dana.

Od izvora bliskih istrazi saznajemo kako je utvrđeno da je beba rođena na UKC "Tuzla", te da je policija izuzela podatke o porodima od 1. do 12. augusta kako bi se na taj način obavilo identificiranje ženske osobe koja će se teretiti za krivično djelo napuštanja djeteta.

U narednom periodu službenici MUP-a TK obići će augustovske porodilje kako bi se na licu mjesta utvrdilo imaju li ili ne dijete kod sebe.

Podsjetimo kako je nepoznata ženska osoba u tuzlanskom Domu zdravlja ostavila zdravu žensku bebu s pismom u kojem je navela kako nije u mogućnosti da se stara o djetetu.

Posljednji slučaj ostavljanja bebe ubilježen je prošle godine kada se u Službi hitne pomoći, tačnije u WC-u, porodila 27-godišnja Vahida B. Ona je ostavila bebu u toaletu, a mrtvo novorođenče pronašli su uposlenici Službe hitne pomoći. Vahida B. je krivično gonjena.