Red Army optužuje MUP ZHK
0

VIDEO / Policija tukla navijače Veleža u Širokom Brijegu

Sarajevo-x.com
U subotu se u Širokom Brijegu igrala nogometna utakmica između domaćina i mostarskog Veleža, nakon koje se javnosti obratio klub navijača Red Army, ističući da su na ovom gostovanju doživjeli uvrede tamošnje policije koja je, kako tvrde, prekoračila svoje ovlasti.

"Već par dana pred utakmicu znali smo da okruženje u kome smo se našli neće biti prijateljsko, u što nas je uvjerio i plakat kojim su Širokobriježani pozivali sugrađane na utakmicu, a kojima se ujedno odavala počast nekim profašističkim akterima iz Drugog svjetskog rata", piše Red Army u saopštenju za javnost. "Od samog ulaska u Zapadno-hercegovački kanton, gdje nas je preuzela tamošnja policija, bili smo žrtve surove policijske brutalnosti, ničim izazvane."

Navijači Veleža ističu da im nije bilo dozvoljeno da na stadion unesu ni zastave sa službenim grbom svog kluba zbog petokrake koja se na njemu nalazi. Do sukoba je, tvrde oni, došlo kad je policija prekoračila svoje ovlasti i počela ih tući pendrecima.

"Ne možemo se oteti dojmu da je razlog svemu bio nacionalizam, što potvrđuje činjenica da su nas nazivali pogrdnim imenima, poput 'Ubij baliju, Turčina' i slično, te spominjali koncentracione logore HVO-a iz 1993. godine. Prekoračenje ovlasti bilo je i korištenje suzavca, odnosno peper spreja, tako što su nasumično prskali navijače u automobilima na odlasku, što potvrđuju i fotografije koje dostavljamo", navode iz mostarskog kluba navijača.

MUP ZHK također se oglasio saopštenjem u kojem stoji da se u subotu u Širokom Brijegu dogodilo više incidenata u kojima su sudjelovali navijači oba kluba, te da su Širokobriježani prvo kamenjem gađali kolonu vozila gostujućih navijača pod policijskom pratnjom. Iz vozila su, navodi se, potom izašli vozači i putnici i pokušali se fizički sukobiti.

Objavljeno je i da su uhapšeni 18-godišnji J.P. i 29-godišnji A.T. iz Širokog Brijega, te 27-godišnji A.F. iz Mostara. Upotreba suzavca bila je, kako ističu, s ciljem sprečavanja sukoba.

Portal Mostarblic.info objavio je fotografije na kojima se vidi kako policajci tuku 27-godišnjeg Kenana Memića iz Mostara, koji je potom završio u bolnici Južni logor.