Dešavanja u Starom Gradu
73

Policija je brzo rasvijetlila bacanje bombe Čengiću, ali šta je sa ranjavanjem maloljetnika i drugim slučajevima?

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Policija je u Sarajevu pokazala da za kratko vrijeme može rasvijetliti krivično djelo i doći do napadača, ali sa druge strane imamo niz slučajeva kada se, nažalost, kaska u razotkrivanju napadača i njihovom procesuiranju.
U ponedjeljak prvog aprila u ranim jutarnjim satima je aktivirana eksplozivna naprava na kuću načelnika Starog Grada Irfana Čengića, a nekoliko dana ranije je bomba bačena na kuću Vedada Deljkovića u ulici Kreštalica, također Općina Stari Grad.

Već u utorak je policija uhapsila osumnjičene i pokazala da za kratko vrijeme može rasvijetliti ovakva krivična djela, identifikovati i pronaći napadače. Još uvijek nije otkriven nalogodavac.

Policiji u ovom slučaju se, s pravom, pripisuje odličan posao i njihov učinak se ni u kojem slučaju ne umanjuje i zaslužuju pohvalu, međutim, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu bilo je drugih incidenata koji do sada nisu rasvijetljeni.

U ulici Muse Ćazima Ćatića, u blizini Muzičke akademije, je 17. marta hicem u potkoljenicu ranjen maloljetnik, ali napadač još uvijek nije lišen slobode i istraga u ovom predmetu do sada nije ostvarila značajan napredak.

Prema nezvaničnim saznanjima, u ovoj ulici na mjestu na kojem je došlo do pucnjave postoji videonadzor koji je izuzet, ali prema kojem do sada nije bilo nikakvog napretka u istrazi u smislu da postoje osumnjičeni koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima izazivanje opće opasnosti i teža tjelesna povreda.

Zasigurno je da maloljetnik koji je ranjen živi i u strahu, kao i njegova porodica, dok je napadač na slobodi i dok postoji mogućnost ponovnog napada.

Osim ovog djela, na listi nerasvijetljenih slučajeva posljednjih mjeseci može se naći još događaja poput pucnjava, aktiviranja eksplozivnih naprava i paljevina automobila zbog čega je opravdana nesigurnost koju građana Sarajeva osjećaju te se pitaju da li se neke istrage, možda, provode svjesno intenzivnije u udnosu na ostale.